Доступність посилання

ТОП новини

Euronews в Україні


Київ – Випуски новин Euronews виходитимуть з наступного місяця на Першому національному телеканалі. Угоду про започаткування україномовної 15-хвилинної версії Euronews та меморандум про співпрацю підписали сьогодні президент НТКУ Василь Ілащук та виконавчий директор Euronews Філіп Кайла. Деталі угоди та майбутньої співпраці дізнавалася Марічка Набока.

Згідно з угодою на Першому Національному з понеділка по п’ятницю виходитимуть короткі новини Euronews. А на вихідних планується транслювати інтерв’ю тижня. За кожні 3 місяці випуску матеріалів НТКУ виплачуватиме 12 тисяч 500 євро. А 20 тисяч євро Національна Телекомпанія виплатить одноразово, ці кошти підуть, зокрема, на утримання українського кореспондента в Ліоні.

Україна знатиме більше про Європу, Європа – про Україну

Відбиратиме матеріали для трансляції в Україні журналіст Сергій Єрмоленко. А НТКУ в свою чергу надаватиме матеріали для трансляції на каналі Euronews.

Президент Національної телекомпанії Василь Ілащук вважає, що це допоможе українцям більше дізнатися про Європу, а європейцям – про Україну.

«Прикро, коли про Україну в Європі говорять або від виборів до виборів, або коли створюється прецедент нафтогазової проблеми чи якоїсь іншої біди чи катастрофи, – зазначає він. – Для того, щоб Україну пізнавали глибше, пізнавали зсередини, для цього ми зробили перший крок. Філіп Кайла погодився, що треба негайно починати робити великі інформаційні сюжети про Україну, аби про нас знала вся Європа».

Вирівнювання інформаційного балансу

За словами Василя Ілащука, одним із поштовхів до підписання угоди з міжнародним новинним каналом було досить одностороннє висвітлення українсько-російського газового конфлікту в ефірі російськомовної версії Euronews. Філіп Кайла підтвердив, що російська команда справді змістила акценти цієї проблеми.

«Журналісти Euronews є незалежними. Вони мають лише перекладати спільні новини для різних країн, – наголошує виконавчий директор Euronews. – На цьому рівні можуть відбуватися певні легкі зміни. Щодо газового питання, то можу сказати, що дійсно, російська команда неточно трактувала спільну редакторську лінію. Але ми вже навели лад у тому питанні і звільнили з посади очільника російськомовної версії».

Василь Ілащук та Філіп Кайла впевнені у перспективі подальшої співпраці. Наступним кроком може бути запровадження повноцінного 24-годинного мовлення української версії Euronews. Це коштуватиме Україні в 2 рази менше, ніж іншим країнам – 5 мільйонів євро.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG