Доступність посилання

ТОП новини

Український хліб став дорожчим, гіршим та небезпечнішим


Хліб, який експерти взяли для експертизи у Чоколівському супермаркеті
Хліб, який експерти взяли для експертизи у Чоколівському супермаркеті

Київ – Кожна п’ята хлібина, що продається в Києві – неякісна. Такі результати перевірок, проведених міським управлінням захисту прав споживачів від початку року. За цей час кількість скарг подвоїлася. Лабораторні аналізи показують, що продукт номер один може бути не лише черствим та цвілим, а й викликати серйозні хвороби.

Під виглядом простих покупців представники контролюючих органів зайшли до супермаркету на бульварі Чоколівському, і купили там по одному батону кожного виду. На виході – показали службові посвідчення, і попросили працівників магазину надати всі документи на хліб. Охоронці супермаркету заблокували вихід, не впускаючи журналістів, і не випускаючи перевіряльників. І навіть викликали собі на допомогу охоронний підрозділ МВС.

Поклали край конфлікту покупці, які домоглися, аби їх випустили з магазину.

Керівники крамниці порушили закон, перешкоджаючи перевірці, і тепер їм загрожує штраф у розмірі десятої частини від місячного прибутку, пояснює заступник директора державного підприємства «Київський міський центр захисту прав споживачів» Тетяна Шальман. Але найважливіше, за її словами – те, що куплений хліб виявився неякісним.

«Остаточно якість хліба встановить експертиза у лабораторії санепідстанції. Але вже зараз можемо сказати, що якість хліба постраждала від умов торгівлі. Його привезли теплим, кинули купою, він почавився», – зазначає експерт із якості.

Хлібна небезпека: картопляна паличка


Охоронний підрозділ МВС, який прибув по виклику охоронців супермаркету на Чоколівському бульварі
Із початку року Головне управління захисту прав споживачів у Києві перевірило понад 100 магазинів та виробників, і виявило 10 тонн неякісного хліба, тобто майже близько 18 відсотків від усіх перевірених хлібин. Дві тонни не мали документів на підтвердження якості, решта – містила менше поживних речовин і тому швидко черствіла, та мала бактеріологічні відхилення, розповів начальник управління Сергій Кияниченко.

«Другий раз поспіль за останні два тижні ми встановили, що мала відхилення продукція ЗАТ«Переяслав-Хмельницький хлібокомбінат», – каже він. – Найгірше, що можна на сьогоднішній день вжити – це хліб із картопляною паличкою. Вона потрапляє до хліба через неякісне зерно. І може викликати отруєння, а при регулярному вживанні – астматичні симптоми».

За словами Сергія Кияниченка, попередня перевірка виявила картопляну паличку в чотирьох із дев’яти хлібин. На вигляд вони спочатку нічим не відрізнялися від інших, але за кілька днів вкрилися характерною для картопляної палички жовтою цвіллю. Хліб оцінюють у лабораторіях, проте з початку року на це практично не виділяється бюджетних коштів.

Низька якість – бо на хлібі економлять

Тим часом низьку якість хліба помічають і звичайні кияни. Микола Пилипенко купує хліб у супермаркеті на Чоколівському бульварі. «Якість не та, не дотримуються стандарти, – обурюється киянин. – Раніше, коли ми на тому хлібі жили й працювали, випікали його краще. Зараз якість гірша. Де вони його беруть, що в них за постачальники?»

Сьогодні скарги на поганий хліб від киян надходять щодня, удвічі частіше, аніж торік. Начальник Головного управління захисту прав споживачів у Києві Сергій Кияниченко говорить, що якість хліба погіршилася одночасно з його подорожчанням. Він пояснює це тим, що під час кризи виробники почали економити на сировині, на дотриманні технології, продавці – на умовах зберігання і торгівлі. І така ситуація характерна для всієї України. Так, за даними Держспоживстандарту, з 67 тонн хліба, перевірених за три місяці в усіх областях, 14,4 тоннни виявилися неякісними.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG