Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-німецький досвід для реформування українських вугільних шахт


Донецьк – Реформування вугільної галузі в Україні неможливе без повної реструктуризації промисловості в цілому, вважають експерти міжнародного проекту з підтримки шахт, який реалізується в Україні за фінансуванням Євросоюзу. Фахівці проекту радять запровадити тут досвід, за яким реформували вугільну сферу в Польщі і Німеччині, державах, де аналогічні українським умови видобування вугілля.

За рівнем безпеки на промисловому виробництві, в тому числі у вугільній галузі, Україна відстає від європейських сусідів щонайменше на 20 років. Ситуація, що склалась зараз в державі, нагадує Польщу 1990-х років або Німеччину на початку 1960-х. Щоб звести до мінімуму ризики для життя шахтарів, поляки приватизували шахти та закривали тяжкі виробництва. Німці також віддали вугільну сферу до рук приватних енергетичних компаній, які на той час за рахунок вигідного співвідношення німецької марки до долара мали надприбутки.

На думку фахівців «Програми підтримки вугільного сектору», Україна має скористатися цінним досвідом європейський сусідів. За умов реформування промисловості в цілому, держава може відновити вугільну галузь, зробити її безпечнішою щонайменше за 5-7 років, обіцяє керівник експертів проекту Войтек Млоджиєвський.

«Україні доведеться змінити свої погляди на всю промисловість»

Розвинуті європейські держави поступово відмовлялись від небезпечних промислових підприємств. За останні 30 років кількість вугільних шахт в Європі значно скоротилась. Їм на заміну прийшли підприємства легкої промисловості чи сфери послуг. Наприклад, у Німеччині на початку 1960-х років працювали 146 шахт. Тепер їх тільки сім, повідомив старший експерт програми Рольф Петрі. За його словами, приватні власники закривали вугільні підприємства через нерентабельність, а та частина шахт, що залишилась, покриває власні потреби Німеччини з вугілля, яке забезпечує мінімальну енергетичну незалежність держави. Та щоб скористатись цим досвідом, Україні доведеться змінити свої погляди на всю промисловість у цілому, каже пан Петрі.

«Для того щоб провести таку масштабну реструктуризацію галузі, стоїть питання не тільки про вугільні підприємства, мова йде про повне реформування всієї промисловості», – зазначає фахівець.

Польські експерти за прикладом своєї держави радять Україні припинити видобування вугілля на великих глибинах. «Ми дійшли висновку, що у зв’язку з питаннями безпеки з деяких вугільних регіонів краще взагалі вийти. Для того, що в майбутньому застосувати новітні технології, такі, як підземна газифікація вугілля. Але це поки що на рівні наукових досліджень», – каже президент вищого гірничого управління Польщі Пьотр Літва.

За його словами, Україна зіткнеться зі складнощами під час пристосування свого гірничого законодавства до відповідного законодавства Євросоюзу. Із 130 шахт, котрі працюють нині в державі, лише 30 відповідає суто українським вимогам, не кажучи вже про вимоги європейських сусідів. Та, як вважає керівник відділу політики, преси та інформації Представництва Європейської комісії в Україні Дірк Шюбель, на шляху реформування галузі Євросоюз всіляко допомагатиме Україні, бо планує продовжувати енергетичне співробітництво.
(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG