Доступність посилання

ТОП новини

Продаж «Опеля» – рішення ухвалено, але святкувати ще зарано


Німеччина – Подальша доля німецького автомобільного концерну «Опель» начебто вже вирішена, але в його працівників далеко не святковий настрій. Після того, як материнський концерн – американський автомобілебудівник «Дженерал Моторс» – погодився продати «Опель» австрійсько-канадській фірмі «Магна», найскладніший етап порятунку компанії тільки починається.

Працівники «Опеля» довго чекали на цей день. І от нарешті керівництво «Дженерал моторс» оголосило своє рішення: 55 відсотків акцій дочірнього підприємства, яке загрузло в боргах і над яким нависла загроза банкрутства, буде продано консорціуму «Магна». До його складу входять однойменна німецько-австрійська фірма, яка спеціалізується на постачанні комплектуючих частин для автомобільних підприємств, та російський «Сбербанк». Вони мають намір поділити акції між собою порівну. 35 відсотків акцій «Дженерал Моторс» залишить у своїх руках, 10-ма відсотками володітиме робочий колектив.

Побоювання залишаються

«Дженерал Моторс» тривалий час вагався, чи погоджуватися йому на таку оборудку. Висловлювалися побоювання, що участь росіян може призвести до безконтрольного трансферу технологій. Хоча «Магна» постійно запевняла, що такого не буде.

Якби там не було, але тепер попереду нелегка перебудова концерну, попит на продукцію якого за останні роки драматично впав. Якщо раніше «Опель» контролював 20 відсотків автомобільного ринку в світі, то тепер – лише дев’ять. На складність ситуації звернула увагу й канцлер Німеччини Анґела Меркель. Німецький уряд вже один раз допоміг концерну, надавши йому кредит на суму в півторамільярди. Згідно з домовленостями, після того, як буде завершено процес передачі «Опеля» в руки нових власників, компанія отримає ще три мільярди з державної скарбниці.

Найскладніше попереду

«Тепер я можу сказати, що ми зробили один крок вперед, «Опель» може спробувати заново стартувати. Однак це буде не легко», – визнала Меркель. У п’ятницю канцлер скликала в своєму відомстві керівництво «Опеля» для обговорення планів виведення концерну з кризового стану. Запропонована досі концепція не переконала німецький уряд, який виступає в ролі головного кредитора.

На думку експертів, компанія має занадто багато зайвих потужностей. Це означає, що без скорочення робочих місць не обійтися. Це розуміють і майбутні нові власники «Опеля». Вони хочуть скоротити 10 тисяч робочих місць. Зараз концерн забезпечує роботою 50 тисяч осіб.

Ситуація ускладнюється й умовами, з якими «Дженерал Моторс» пов’язав свою згоду на продаж «Опеля» «Магні» та росіянам. Компанія не матиме права продавати свої машини в Сполучених Штатах і Китаї. Отже, «Опелю» нічого іншого не лишається, як всі надії покладати на російський ринок. От тільки купівельна потужність російського автомобільного ринку за останній рік скоротилася вдвічі. Отже, святкувати працівникам «Опеля» поки що не доводиться.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG