Доступність посилання

ТОП новини

Росія стала основною геополітичною загрозою для України – експерти


Російська Федерація стала домінуючою геополітичною загрозою для України, але можливість військового втручання Росії у внутрішні справи нашої країни маловірогідна.

Про це у статті для тижневика «Дзеркало тижня» зазначили колишній секретар Ради національної безпеки і оборони України Володимир Горбулін і директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

«Чинник російської загрози став для України домінуючим. Не слід дивуватися, що імперські апетити Москви зростають у міру ослаблення здатності Києва управляти державою», – наголошують Горбулін і Бадрак.

Вони припускають, що останні зміни геополітичної ситуації сприяють стимуляції імперських настроїв у Російській Федерації.

«Якщо після невдалого «тузлинського тестування» господарі Кремля надовго вгамували свої амбіції, то успішний зрив 2008 року планів українського походу в НАТО вкупі з воєнною перемогою у Грузії створили передумови для подальшого наступу на Україну», – вважають експерти.

На їхню думку, російські дипломати домоглися значних успіхів в ослабленні геополітичних гарантій Україні з боку світової спільноти.

«На даний момент Москва домоглася офіційно підтвердженої відмови Брюсселя «надавати Україні військову допомогу та допомогу в забезпеченні безпеки», «упевненого» мовчання Німеччини і Франції при втручанні у справи України. Як зазначалося, на черзі відступництво Сполучених Штатів, про що свідчить зміна позицій навіть в експертній спільноті», – зазначають Горбулін і Бадрак.

При цьому вони констатують, що пряме використання військової сили є маловірогідним, оскільки це не вигідно Росії.

«Зміна зовнішньополітичного курсу в бік Російської Федерації зі сформованими васальними настроями нових українських лідерів є для Росії значно вигіднішим результатом, ніж фізичне розчленування Української держави», – наголошують експерти.
XS
SM
MD
LG