Доступність посилання

ТОП новини

Кремлівський тиск та украдене серце (світова преса)


Прага – Загрози Кремля і газ, вибори, рекордні темпи наростання СНІДу – головні теми світової преси щодо України. Росія хоче мати гарантований контроль над українською владою після президентських виборів, наголошують оглядачі. Для цього Москва готова використати всі важелі тиску, навіть погрози воєнної операції армії Росії в Криму чи на інших українських теренах.

Впливова американська «Вашингтон Пост» наводить слова українського експерта з Центру Разумкова Валерія Чалого, який зазначає, що «сьогодні вперше за багато років, тут (при аналізі російсько-українських стосунків) звучить слово «війна», і вона не виключається як щось неможливе». Американська газета також вважає, що відносини між Україною і Росією «нині переживають найгірший період з часу розпаду СРСР» і зрозуміло, що «Москва твердо намагається повернути цю колишню радянську республіку під своє крило». «Вашингтон Пост» наголошує на тому, що обидва лідируючі кандидати на президентську посаду в Україні, а вибори відбудуться у січні 2010 року, «влаштовують Кремль». Це столичне американське видання також звертає увагу на безпрецедентний тиск Москви на Україну з метою результативно вплинути на президентські вибори. Автор статті Філліп Пан, є керівником московського бюро «Вашингтон Пост». Він завершує цю обширну статтю словами заступника редактора української газети «Дзеркало тижня» Юлії Мостової, яка каже що, в Україні «склалася дуже небезпечна ситуація – у нас два безпринципних лідируючих кандидати, і Росія може вплинути на обох».

Низка європейських видань – британські «Файненшел Таймз», «Ґардіан», австрійська «Ді Прессе», вважають, що лідируючі позиції Росії у світовому експорті енергоресурсів збільшують можливість газового тиску Росії на Європу. Експерти переконані тут, що за цим у Кремля кілька цілей – прибрати до рук «безпомічну в економічному плані» Україну, змусити Європу платити більше за газ цієї зими і переконати її у необхідності реалізації двох вартісних російських газових проектів – «Північного потоку» через дно Балтійського моря та «Південного потоку» через Чорне море. Хоча деякі експерти заспокоюють європейців, що, мовляв, Росія не така вже вирішальна енергетична потуга. Бо, скажімо, нібито має лише 6 відсотків розвіданих світових запасів нафти, і вона лише намагається вибратися зі власної кризи шляхом збалансованої енергетичної політики.

Міжнародне азербайджанське видання «Тренд Ньюс Ейдженсі» інформує, що Президент України Віктор Ющенко під час свого візиту до Туркменистану 14-16 вересня намагатиметься відновити прямі поставки туркменського блакитного палива до України. Видання також повідомляє, з посиланням на українського посла в Ашгабаті, що Київ готовий до відновлення газового постачання з Туркменистану в об’ємах до 15 мільярдів кубічних метрів і одночасного під'єднання, як одного з розгалужень, до транзитного європейського маршруту «Набукко». «Тренд Ньюс Ейдженсі» також наголошує, що Ашгабат та Київ успішно нарощують економічну співпрацю, за 7 місяців цього року товарообіг між країнами зріс на 20 відсотків. Експерти, яких цитує згадане вже видання, сумніваються, що Віктору Ющенку вдасться домовитися з Бердимухаммедовим про відновлення поставок туркменського газу для України через Росію, а іншого шляху поки що не існує, наголошує азербайджанське видання «Тренд Ньюс Ейдженсі».

Низка європейських газет – «Таймз», «Дейлі Телеґраф» інформують, що на запрошення дочки Леоніда Кучми Олени Франчук, до одного з будинків для хворих на СНІД дітей у Донецькій області прибув відомий англійський співак сер Елтон Джон, котрий висловив бажання усиновити 14-місячного українського хлопчика Лева. Він «украв моє серце... і серце мого партнера Дейвіда»,– заявив Елтон Джон. Газети наводять низку заперечень експертів і громадських організацій проти такого можливого кроку відомого співака. Тут подаються й вікові аргументи: Джону вже 62 роки, його партнеру Дейвіду Фурнішу – 46. Також фахівці з дитячого права вважають, що такий крок Елтона Джона лише призвів би до збільшення випадків в Україні, коли матері, після народження хворих на СНІД малюків поспішали б віддати їх до дитбудинків у сподіванні, що ті потраплять до багатих родин на Заході. У пресі також інформують, що Україна є сумним рекордсменом у Європі з народження тут хворих на СНІД малюків. Їх, лише за офіційними даними, народилося в Україні за останні 12 років до 30 тисяч.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG