Доступність посилання

ТОП новини

Про самотність в театрі різними мовами


Харків – Харківський театр «На жуках» здивує глядачів міжнародною бліц-виставою «Над містом». Професіоналів серед учасників артпроекту, окрім режисера Ольги Тернової, немає. Акторами стали волонтери з п’яти країн світу. Тема інтернаціональна – самотність.

Бродяга, що живе на вулиці, музикант, двірник, прибиральниця... Всі герої вистави прагнуть турботи, любові, але почуваються самотніми. Кожен – по своєму.

До втілення соціальної міжнародної атракції взялися: Молодіжний центр європейської співпраці в місті Харкові «Планета ХХІ» і «Театр на Жуках».

Виставу готували шість днів волонтери з Польщі, Німеччини, Швеції, Японії та України.

Автор сценарію, виконавець головної ролі (Бродяги), Дмитро Терновий є журналістом. Він розповів: «Цей проект був екстремальним. Ми беремо зовсім непідготовлених людей, які не мають сценічного досвіду, розмовляють різними мовами, мають різний менталітет і за шість днів робимо результат».

Кожен член багатонаціональної трупи на сцені говорить рідною мовою.

Йохана Нільсон зі Швеції – майбутній педагог. На її думку, проблема самотності не має кордонів. Незалежно від того, високий чи низький рівень життя в країні, такі люди потребують допомоги від держави й громадських організацій. І ще важливо, як до них ставиться суспільство, зазначає Йохана Нільсон:

«Навіть в таких країнах як Швеція та Японія, – каже вона, – існує не лише вищий та середній, а й нижчий клас суспільства. І від цієї ланки одиноких «Бродяг»– бідних, соціально незахищених – нікуди не дітися. Люди, які не мають помешкання, як-от Бродяга, герой нашої вистави, живуть зовсім іншим життям, мені його важко зрозуміти. Їхнє та моє життя – це зовсім різні виміри...».

Інтернаціональну виставу «Над містом» харківський «Театр на жуках» покаже під час відкриття театрального фестивалю «Живи», що сьогодні розпочинається у Криму.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG