Доступність посилання

ТОП новини

Президент Обама попереджає банкірів


Президент Барак Обама під час промови у Федеральному Холі в Нью-Йорку, 14 вересня 2009 р.
Президент Барак Обама під час промови у Федеральному Холі в Нью-Йорку, 14 вересня 2009 р.

Прага – Рівно за рік після краху одного з найбільших міжнародних інвестиційних банків, американський президент Барак Обама приїхав до Нью Йорка, щоб заявити фінансовому світові – правила гри змінюються. Колапс банку Lehman Brothers, що підштовхнув світ до найглибшого економічного занепаду від часів Другої світової війни має стати наукою для фінансових ринків, каже Обама.

Своє слово до фінансового світу президент Барак Обама вирішив промовити на вулиці, яка є синонімом грошей, бірж та монетарних операцій – Wall Street. Виступаючи на місці, де колись основоположники Сполучених Штатів сперечалися про те, яку роль в національній економіці має відігравати уряд, Обама попередив увесь американський фінансовий світ: старими методами, які призвели до цієї кризи, не можна далі жити.

«Минулого року ми бачили, як ринки вийшли з-під контролю, як відсутність здорового глузду довела до ексцесів та зловживань, як близько ми дійшли до краю. Роком пізніше нам необхідно запровадити реформи, які більше ніколи не допустять до таких криз», – зазначив президент США.

Економічне відродження країни триває, наша фінансова система послаблена, але буревії останніх двох років помалу відходять, сказав Обама. Так, на фінансових ринках запанував певний спокій, але це затишшя ми повинні правильно сприймати, попередив він. Президент мав на увазі надмірну систему премій та винагород, якою користувалися і користуються банкіри не лише вже «покійного» банку Lehman Brothers а й інших фінансових установ. Банкіри отримували величезні премії за короткотривалі прибутки, навіть якщо ці прибутки згодом завдавали банкам втрати. Іншими словами, надмірні ризики, які врешті-решт призводили до втрат, винагороджувалися.

Платники податків вдруге нікого не рятуватимуть

«Ми не повернемося до такої легковажної поведінки та безмежних ексцесів, що є серцевиною цієї кризи, коли людей мотивували швидкі заробітки та надмірні премії. Wall Street не сміє знову ризикувати без того, щоб врахувати наслідки і розраховувати на те, що американські платники податків їх знову врятують», – попередив Президент США.

Барак Обама закликає кардинально реформувати фінансово регуляторну систему США: «Ми пропонуємо найбільшу перебудову фінансової регуляторної системи від часів Великої депресії. Я хочу наголосити, що ці реформи виходять із простого принципу: ми маємо встановити чіткі правила гри, які сприятимуть прозорості та підзвітності. Таким чином ми забезпечимо, що ринки плекатимуть відповідальність і запобігатимуть необачності».

Білий дім хоче надати Американському національному банку нагляд над фінансовими компаніями, створити спеціальну агенцію, яка буде перевіряти іпотеки, позики та кредитні картки, а Федеральна торговельна комісія має бути уповноважена захищати права споживачів від хижацьких практик фінансових компаній.

Банківський сектор виступає проти цих ініціатив.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG