Доступність посилання

ТОП новини

Газові угоди з Росією незабаром можуть переглянути – міністр економіки


Київ i Москва найближчим часом можуть провести переговори для часткового перегляду газових угод, повідомив український мiнiстр економiки Богдан Данилишин.

Зокрема, йтиметься про обсяги постачань «i, можливо, навiть саму структуру формули, пов’язаної з ціноутворенням», заявив Данилишин. «Я думаю, порушимо питання i транзиту росiйського газу через територiю України», – сказав урядовець.

Український мiнiстр висловив сподiвання, що сторонам вдасться знайти варiант, який задовольнить i Київ, i Москву.

«Україна займає дуже конструктивну позицiю в цьому питаннi, i ми хотiли б, щоб таку саму позицiю займали нашi партнери», – наголосив вiн.

Водночас Данилишин високо оцiнив значення чинних нині домовленостей, досягнутих на потаку року. «Вони навели елементарний лад у газовiй сферi й установили певну нормативно-правову базу вiдносин мiж «Газпромом» i «Нафтогазом України», – наголосив міністр.

Минулого тижня президент Росії Дмитро Медведєв доручив керівникові «Газпрому» Олексію Міллеру дотримуватися у взаєминах з Україною контракту, укладеного 19 січня 2009 року, не погоджуватися на зміни умов щодо оплати транзиту російського газу через Україну.

Прем’єр Юлія Тимошенко заявила про плановане збільшення ставки за транзит у наступному році після зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним цього місяця в Польщі. Тоді ж, за словами Тимошенко, прем’єри домовилися і про те, що Україна сплачуватиме за фактично спожиті обсяги імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактами на поставку палива.
XS
SM
MD
LG