Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко сподівається на зустріч із Бараком Обамою (європейська преса)


Прага – Окрім результатів українсько-туркменських переговорів на найвищому рівні, європейську пресу цікавлять також реакції у світі на лист українських політиків та інтелектуалів із закликом боронити Україну від Росії, а також наміри Президента Віктора Ющенка обговорити гострі проблеми українсько-російських відносин із американським президентом Бараком Обамою.

Впливова «Файненшел Таймз» відзначає, що у своєму інтерв’ю цій газеті Президент Віктор Ющенко гостро розкритикував Росію за те, що вона відкрито втручається у внутрішні справи України в наростаючому наклепницькому наступі з метою маніпулювати українськими виборцями, коли ті, як зауважує газета, розколоті на схід і на захід – на російськомовних і на україномовних. Президент також наголосив, що така політика Москви не нова, вона є продовженням того, що Кремль намагався чинити і в 2004 році. У цьому інтерв’ю лондонській газеті Віктор Ющенко також звернув увагу на намаганнях російських лідерів розігрувати «кримську карту», але виключив можливість військового конфлікту Росії з Україною на кшталт грузинського, бо, на думку Ющенка, «Україна не Грузія..., і сила сьогодні не у військових можливостях, використовувати які було б дурницею», –зазначив Президент України у розмові з «Файненшел Таймз». Він також наголосив на великому людському потенціалі його держави, її воєнних можливостях та геополітичній ролі. Ющенко назвав в інтерв’ю «відступом від демократії» позицію Європи щодо вторгнення Росії до Грузії, у чому, за його словами, проявилося наростання небезпечних тоталітарних тенденцій у регіоні, які руйнують принципи суверенітету, територіальної цілісності і котрі об’єднаній Європі не вдалося цього разу захистити. Президент Ющенко також висловив у цьому інтерв’ю сподівання на зустріч із президентом США Бараком Обамою, щоб обговорити з ним низку проблем, особливо заклик української інтелігенції до Заходу, де йдеться про необхідність більш сильних гарантій безпеки для України у зв’язку із загрозами з боку Росії. «Файненшел Таймз» також відзначила, що Віктор Ющенко розкритикував у розмові з газетою проросійські позиції двох провідних кандидатів на президентство в Україні: нинішнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко та лідера Партії регіонів Віктора Януковича, які, як зазначив глава держави, підіграють Москві, здаючи українські інтереси, як «торгові карти», щоб мати з цього підтримку Росії на наступних президентських виборах.

Польська «Ґазета Виборча» оприлюднила матеріал під назвою «Бороніть Україну від Росії», в якому аналізує відкритий лист українських інтелектуалів та політиків до Заходу із закликом надати Україні більше гарантій від небезпеки з боку все більш агресивної Росії. Польське видання виділяє у цьому зверненні те, що риторика Кремля на адресу України останнім часом усе більше нагадує найгірші приклади 30-х років минулого століття. Також відзначається й те місце листа з України, в якому наголошується на намаганнях російської пропаганди витворювати у росіян «образ ворога з України». Польський часопис також виділяє у листі момент, де йдеться про воєнні приготування Росії і нарощування зусиль з боку Кремля з метою повернення України у російську сферу впливу. «Ґазета Виборча» на завершення зауважує, що цей лист знаходить підтримку у багатьох нинішніх політиків, як з оточення Президента України, так і з числа колишніх соратників Леоніда Кучми.

Російська «Нєзавісімая ґазєта» вважає, що серед основних завдань візиту Президента України до Туркменистану й зміцнення воєнно-технічної співпраці двох країн, а також «намагання української сторони підстрахуватися на випадок несприятливого розвитку ситуації у стосунках із «Газпромом» та знайти саме зараз в Ашгабаті способи тиску на російську компанію напередодні підписання Києвом з нею газових контрактів на 2010 рік. Газета не виключає зацікавленості Ашгабату в цьому «політичному, по суті, проекті із-за супутніх пропозицій Києва», які в основному стосуються оборонно-технічних аспектів співпраці двох країн.

Ще одна польська газета – «Жечпосполита» – інформує, що нинішній український прем’єр Юлія Тимошенко зібрала у своєму «передвиборному обозі чи не всіх найвідоміших зірок української поп-музики». Це видання цитує звернення до українців сучасної популярної в Україні поп-зірки Руслани, яка каже: «Вірте, що Тимошенко врятує нашу країну». «Жечпосполита» наголошує, що у цьому «співочому обозі» Тимошенко є чимало зірок, які раніше агітували за лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Польський часопис також інформує, що лише цей естрадно-агітаційний проект Юлії Тимошенко коштуватиме щонайменше 50 мільйонів доларів.

А британське видання «Індепендент» вказує на те, що українська влада в особі міністра сім’ї, молоді і спорту України Юрія Павленка заборонила британському співакові Елтону Джону та його партнеру Дейвіду Фурнішу в їхніх намаганнях адаптувати українського 14-місячного хлопчика з дитбудинку хворих на СНІД. Газета наголошує на словах Юрія Павленко, який зазначив, що це неможливо з двох причин:по-перше, за українськими законами, адаптувати дитину може лише нормальна родина, а по-друге, в Україні немає закону, який би визнавав гомосексуальні шлюби за нормальні родини.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG