Доступність посилання

ТОП новини

Нова хвиля конституційної кризи в Чехії


Парламент Чеської Республіки сьогодні не проголосував за свій саморозпуск, хоча напередодні його члени схвалили відповідну зміну до Конституції країни. Саморозпуск Парламенту відкрив би двері позачерговим парламентським виборам, що мали відбутись у листопаді цього року.

Проти несподівано виступили депутати від пролівої соціально-демократичної партії, яких підтримали комуністи і «зелені». Дії соціальних демократів піддали критиці представники більшості політичних партій. На знак проти блокування виборів склав мандат депутата парламенту Мірек Тополанек – голова найсильнішої право орієнтованої Громадянсько-демократичної партії. Він звинуватив лідера соціальних демократів Ïржі Пароубека в дестабілізації ситуації в країні.

Таким чином, термін нових виборів до парламенту Чехії відсувається, ймовірно, на наступний рік.

Нова хвиля парламентської і політичної кризи може вплинути на роботу уряду, який має тимчасовий мандат. Вже сьогодні його голова Ян Фішер допустив, що парламент мав би знову голосувати щодо довіри урядові.

Розвиток на чеській політичній сцені в останній час важко передбачити, вважають лідери Європейського Союзу. Про це заявив, зокрема, Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції, яка зараз головує в ЄС.
XS
SM
MD
LG