Доступність посилання

ТОП новини

Регіональні ЗМІ в Росії: чи є шляхи до незалежності?


Прага – Організація «Репортери без кордонів» оприлюднили першу частину «Атласу свободи друку в російських регіонах». Редактор «Атласу» Аня Вьоль вважає, що однин із способів, як досягнути незалежності регіональній пресі в Росії – це об’єднуватися в асоціації, такі як, наприклад, «Альянс незалежних регіональних видавців». Президент цього Альянсу Валерій Безп’ятих в інтерв’ю Радіо Свобода розмірковував про шляхи досягнення незалежності. Яким чином регіональні ЗМІ намагаються бути в Росії незалежними?

– Є дві складові незалежності ЗМІ: редакційна й економічна. Якщо редакційна складова визначається позицією редактора, журналістів, то досягнення економічної складової залежать більше від менеджменту – чи змогло керівництво газети зробити її фінансово незалежною і самодостатньою. Я не кажу про те, щоб отримувати великі прибутки, заробляти гроші. Але хоча б залишитися на нульовому, невеликому рівні. Рік тому у багатьох регіонах Росії створилась ситуація, при якій існування незалежних ЗМІ стало можливим. Зараз криза трохи ускладнила ситуацію.

– Ви кажете, що криза вплинула на рівень економічної свободи регіональних ЗМІ у Росії. Чи це також відображається в падінні рекламних прибутків, чи в чомусь іще?

– У нашому випадку це виключно падіння рекламних прибутків. Мої газети виходять в уральських моно-містах. Там відбулося величезне скорочення виробництва, багато звільнень. Малий і середній бізнес, який обслуговує населення, перебував також не в найкращому стані. У нас прибутки від реклами впали десь на 50 відсотків у порівнянні з ситуацією, яка була рік тому. Ми втратили великі гроші, і, відповідно, наша фінансова стійкість та незалежність зазнала доволі серйозного випробування.

– На Вашу думку, якщо влада в Росії ставить собі за мету припинити існування ЗМІ, зробити їх діяльність неможливою і економічно, і інформаційно – чи є у неї зараз важелі для цього?

– Є дуже багато важелів. Зараз у закон про засоби масової інформації внесли поправки, які начебто забороняють владі бути засновниками ЗМІ, тобто впливати на ринок за допомогою створення своїх видань. Але є ще й так званий «великий бізнес», який присутній на даній території, і, як правило, дуже лояльний до влади. Він цілком може брати на себе зобов’язання з утримання подібних ЗМІ, відстоювання інтересів влади і щодо демпінгу стосовно незалежних ЗМІ. Економічні важелі є і, на мою думку, вони нікуди не подінуться.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG