Доступність посилання

ТОП новини

«Дозвіл на перевезення». Уряд змінив правила для таксистів


Приватні таксисти будуть зобов'язані оформити ліцензію на перевезення пасажирів, укласти договір страхування та обладнати автомобіль таксометром. Крім того, раз на три місяці проходити медогляд і раз на півроку – державний техогляд авто. Відповідні зміни в правила перевезення пасажирів ухвалив Кабінет Міністрів України. На думку чиновників, це допоможе легалізувати цей вид бізнесу і змусить перевізників платити податки. Наскільки реально у такий спосіб вивести таксистів «з тіні»? Чи не спричинять нововведення зростання цін і що думають пасажири про якість обслуговування у таксі?

Як метод боротьби з нелегальними таксистами

Загалом в Україні працюють до 200 тисяч таксистів, свідчить Головне контрольно-ревізійне управління. А ліцензію одержав лише кожен четвертий перевізник. Наприклад, у Києві тих, хто має дозвіл на шашечки, близько 2 тисяч, а нелегальних таксистів удесятеро більше. Саме для виходу автоперевезень «із тіні» уряд змінив правила, зазначає голова Державного комітету з питань підприємництва Олександра Кужель. «Ми викрили, що у Львівській області продано більше, ніж 3,5 тисячі ліцензій. Із них платниками податків є лише 500 осіб, а 3 тисячі – корупційні. Вони повинні на ринку працювати в рівних умовах. Крім того, в цих правилах дуже чітко виписана роль диспетчера».

Чи готові таксисти працювати за новими правилами?


Киянин Віктор таксує на власній машині вже 9 років. Оформився як приватний підприємець, оскільки не бажає працювати «на хазяїна», так вигідніше, каже чоловік. Про те, що він думає про нові правила перевезення пасажирів, Віктор розповів кореспондентці Радіо Свобода Наталці Коваленко.

Сьогодні він прокинувся о п’ятій ранку. У Віктора робочий день не нормований, працює щодня без вихідних, зазвичай у години пік. Відсипається вдень. «У тих таксистів, які працюють на себе, вільний графік. А ті, хто працює на хазяїна, зовсім не мають відпочинку», – каже Віктор.

Чоловік сплачує єдиний податок, має ліцензію приватного підприємця, щороку страхує авто та пасажирів. Утім, змушений порушувати закон. У Віктора немає таксометра, хоча це і передбачено ліцензійним договором. Він запевняє, що по таксометру люди їздити не хочуть. Бо з ним ціна поїздки зростає «ледь не втричі». А купувати прилад, мінімум за 700 гривень і не користуватися ним, на його думку, нонсенс. «Якщо б усі клієнти їздили по таксометру, я б його поставив. Для таксистів мати таксометр – дуже добре. Але наших людей не переробиш, тому ставити я його не збираюсь».

Крім цього, відповідно до ще чинного ліцензійного договору, Віктор, як приватний перевізник, має укласти договір з автомобільно-транспортним підприємством, де щодня повинен проходити медкомісію й технічний огляд автомобіля. «Доходило до того, що таксист повинен був ставити свій власний автомобіль в АТП, відповідно до старої ліцензії. Тепер вони вигадали нову ліцензію «таксі на замовлення», за якою таксометр не є обов’язковим, не обов’язково проходити щодня медкомісію, але я брати пасажирів «з руки» не матиму права. У наступному році строк дії ліцензії закінчується. Яку ліцензію робити, я навіть не знаю».

Віднедавна Кабінет Міністрів запропонував медогляд таксистам проходити лише раз на три місяці, а техогляд автомобіля робити раз на пів року. Навряд чи приватні перевізники, зазначає Віктор, будуть виконувати ці вимоги.

Працівники ДАІ сьогодні все частіше перевіряють таксистів на наявність необхідних документів. Віктору пощастило – його ще жодного разу не спиняли. Чоловік стверджує, що не в змозі виконати усі вимоги автоінспекторів, адже перелік необхідних документів важко навіть запам’ятати.

Зміни у діяльності таксистів, зокрема, що стосується медичного огляду, – це додаткові бюрократичні перепони і спосіб викачування грошей, вважає голова Асоціації вільних профспілок автотранспортників України Андрій Корчинський. «Потрібно пройти дуже багато лікарів, отримати дуже багато довідок, і все це платно. Ця процедура витратна для водія і абсолютно не потрібна. Ми готові доплачувати в Пенсійний фонд, але за однієї умови: якщо зміниться система пенсійного забезпечення і кошти будуть іти на персональну накопичувальну картку».

Таксистів-нелегалів тепер зможуть карати


Лише у Києві працює близько 80 фірм таксі. Генеральний директор однієї з них, Ігор Володимирович, стверджує, що таксистів-нелегалів, котрі занижують ціни, слід суворо карати. «Накладати на них стягнення, забирати автомобілі на штраф-майданчик. Беруть на роботу працівників, які не тільки не знають міста Києва, а й зовсім не знають специфіки роботи в таксі. Нічого не вклали, а отримують іноді більше, ніж ми».

Більше 70% українських таксистів є нелегалами, стверджує голова профспілки таксистів Василь Попик. Відтепер, згідно з новими нормами, співробітник ДАІ може перевірити ліцензійну картку кожного таксиста, і якщо вона відсутня, оштрафувати більше ніж на 800 гривень, а також забрати його автомобіль на штраф-майданчик.

Влада ж повинна створити належні умови перевізникам


Обов’язкове ліцензування може бути тільки одним із чинників поліпшення якості послуг таксі, зазначає колишній перший заступник прем’єр-міністра України, економіст Володимир Лановий. Влада (і на рівні держави, і місцеві чиновники) може сприяти забезпеченню нормальних умов організації ринку перевезень. «Має бути декілька компаній, окрема комунальна таксо-фірма та стандарти якості. Повинні бути створені обов’язкові умови надання послуг таксі на таких транспортних вузлах, наприклад, як аеропорти. Адже у нас в Борисполі немає ніякої системи під’їзду, черговості», – зауважив Володимир Лановий.

Після запровадження змін у правилах перевезення пасажирів ціни на послуги таксі зростуть у середньому на 40%, прогнозує
директор однієї з компаній-перевізників Ігор Гаврилов. (Він обґрунтовує свої передбачення тим, що приватних перевізників зобов'яжуть платити податки, встановлювати додаткове обладнання і купувати ліцензію). Натомість ціна на послуги офіційних компаній, які вже працюють на ринку, не зросте.


Чи задоволені Ви якістю перевезень у таксі?
Галина, студентка: По Києву трішки дорогувато, але їздять швидко і вчасно приїздять. З пасажирами не спілкуються, але приємно вітаються.
Радомир, слухач дипломатичної академії: Потрібно покращувати роботу наших таксистів і тягнутися до європейських стандартів. Таксисти повинні вмикати лічильник, утримуватися від шкідливих звичок. Має бути приємна і охайна зовнішність водія.
Наталя, студентка: Більшість таксистів намагаються задовольнити потреби клієнта. Правда, іноді трапляються не дуже чемні водії.
Олександр, менеджер: Таксисти – це такі ж люди, як і ми. Деякі порушують правила дорожнього руху, не завжди можуть бути в настрої.
Вікторія, підприємець: Мене влаштовує робота таксистів. Гарно і швидко довозять, допомагають речі витягти з багажника. За це ми їм і платимо.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG