Доступність посилання

ТОП новини

Сесія в парламенті Криму за 5 хвилин і спікер зверху


Спікер Анатолій Гриценко відкриває і закриває сесію із заблокованої трибуни
Спікер Анатолій Гриценко відкриває і закриває сесію із заблокованої трибуни

Сімферополь – Кримські депутати мають шанс потрапити до Книги рекордів Гіннеса. Сьогодні у Сімферополі пройшла найкоротша сесія Верховної Ради Криму. Трохи більше, ніж за 4 хвилини депутати затвердили під 30 важливих питань. Правда, без розгляду, без обговорення і – одним пакетом. Опозиція, яка блокувала місця голови та його заступників, вимагаючи відставки спікера, не встигла отямитися, як сесію уже закрили.

Під час мітингів під стінами криимського парламенту - опоненти спікера Гриценка
Під стінами кримського парламенту, вірніше, в його внутрішньому дворику сьогодні зранку вирували пристрасті – кілька тисяч осіб прийшли вимагати відставки чи, навпаки, підтримувати спікера Верховної Ради автономії Анатолія Гриценка. Останні зібралися під блакитними прапорами Партії регіонів і їх було утричі більше від їхніх опонентів. Опозиціонери ж були лише під кримськими прапорами і символікою близькою до «Російського блоку» громадської організації «Громадянський актив Криму». Спостерігачі кажуть, що це через те, що напередодні президія політради Партії регіонів зняла з посади керівника кримських «регіоналів» та виключила з партії головного ініціатора зміни керівництва кримського парламенту – народного депутата України Василя Кисельова.

Під час мітингів під стінами криимського парламенту - прихильники спікера Гриценка
Той з’явився у залі засідань Верховної Ради Криму, але не надовго – хоча місце спікера опозиціонери і зайняли, трибуну ж окупували його прихильники. Цим і скористався спікер Анатолій Гриценко, який саме з трибуни оголосив сесію відкритою, оскільки біля столів зареєструвалися 57 депутатів. З другого разу стільки ж депутатів зареєструвалися в залі, а потім пакетом проголосували і за порядок денний сесії, і за створення її секретаріату, і за ухвалення ще двох з половиною десятків питань. На все це вистачило близько 4 хвилин, після чого Анатолій Гриценко закрив сесію.

Кадрові зміни – попереду

Опонент спікера-«регіонала», теж «регіонал» Петро Запорожець назвав сесію нелегітимною, а більшість – фальшивою. За його словами, насправді прихильників спікера в заді було менше, аніж висвічували цифри на табло. Колега депутата Запорожця по опозиції, лідер партії «Союз» Лев Міримський покладає на Анатолія Гриценка та його команду вину за всі проблеми, з якими зіштовхується автономія. Він заявив Радіо Свобода, що голова Верховної Ради Криму в «ручному режимі» ділить бюджет, направляючи бюджетні грошу до рідного Ленінського району.
Лев Міримський


Натомість Анатолій Гриценко звинуватив Лева Міримського у намаганні посісти крісло кримського прем’єра. Він зазначив, що сесія цілком легітимна, рішення законні, а «заколотники», які розвалили урядову коаліцію, тепер мають піти з владних структур автономії: «Хто не хоче працювати на Крим і кримчан – має піти з посад голів комісій і керівників відомств та перейти у відкриту опозицію». Він повідомив, що ближчим часом скличе позачергову сесію місцевого парламенту, на якій і відбудуться кадрові зміни. За словами Анатолія Гриценка, він пропонує колишнім опозиційним фракціям зайняти місця, які звільнять «нові опозиціонери».

Два чоботи – пара?

Місцеві оглядачі розпад блоку «За Януковича», створеного Партією регіонів і Російським блоком, називають «трагічним» для обох політсил та акцентують увагу на тому, що лідер «Російської громади Криму» Сергій Цеков іще з двома соратниками сьогодні офіційно вийшли з Партії регіонів. Нинішню перемогу Анатолія Гриценка називають тимчасовою, адже тепер він залежить від своїх колишніх опонентів – депутатів від БЮТу і Народного Руху.

Лідер кримських рухівців Леонід Пилунський каже, що жодну зі сторін не підтримує, каже, що і ті, і ті несуть відповідальність за ситуацію в Криму у рівній мірі, однаково корумповані та страждають українофобією. Але усі 8 рухівських депутатів голосували за пропозицію саме спікера. Леонід Пилунський каже, що це сталося лише через те, що проти Анатолія Гриценка виступив «Російський блок».

Місцеві оглядачі припускають, що найближчим часом в кримському парламенті або буде створена нова «широка» коаліція на чолі з тим же Анатолієм Гриценком, або спроба відставки спікера знову повториться. Є ще третій варіант – у протистояння втрутиться начальник кримського главку міліції Геннадій Москаль. Сьогодні правоохоронці затримали заступника мера Сімферополя – за підозрою у земельних махінаціях. Міліцейські джерела не виключають, що на черзі – кілька депутатів кримського парламенту.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG