Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові стартує фестиваль фантастики


Харків – Міжнародний фестиваль фантастики «Зоряний міст» стартує сьогодні у Харкові. Цього року організатори вирішили відмовитись від традиційних концертів і шоу-програм і зосередитись виключно на літературі. Впродовж кількох днів у рамках фестивалю проходитимуть зустрічі письменників-фантастів із читачами, круглі столи та диспути на тему сучасної фантастики.

Фестиваль, як він себе визначає, «вітчизняної (російськомовної) фантастики» «Зоряний міст» у Харкові проходить щороку, починаючи з 1999-го. Його невід’ємні атрибути – театралізоване шоу за мотивами книжок відомих фантастів, творчі семінари для молодих авторів і вручення золотих, срібних та бронзових Кадуцеїв – премій за найкращий роман року, найкращу книгу або серіал року і за найкращий дебют. Водинадцяте цього року вручатимуть і Філософський камінь – штучний рубін, який отримують метри фантастики. Лауреатами Гран-Прі, нагородженими Філософським каменем, свого часу були, наприклад, Борис Стругацький чи Кір Буличов (посмертно).

Грандіозне шоу організатори влаштували минулого року, коли «Зоряний міст» відзначав десятилітній ювілей. Цього разу ні повітряної кулі, ні феєрверку, ні концерту на майдані Свободи не буде. Бюджет цьогорічного фестивалю менший за минулорічний, тож не обійшлося без економії.

Але фестиваль від цього лише виграє, впевнені постійні учасники конвенту, харківські письменники-фантасти Дмитро Громов та Олег Ладиженський, відомі під творчим псевдонімом Генрі Лайон Олді. За розважальними заходами, на думку фантастів, забувається справжня мета зібрання.

«Людина приходить ознайомитись із літературним напрямком, із новими тенденціями, письменниками, книжками, а не з феєрверками та польотами на повітряних кулях. Вона що, феєрверка в Харкові не бачила? В Харкові чудові феєрверки, проходять багато разів», – каже Дмитро Громов.

Художня достовірність чи відповідність довідникові

У рамках фестивалю Олді виступатимуть із доповіддю про художню достовірність. «Багато людей розуміють її як відповідність довідникові, – каже Олег Ладиженський, – мовляв, якщо автор описує гелікоптер, то він до останньої деталі має відповідати технічним характеристикам вертольота тієї чи іншої моделі». Чим художня достовірність відрізняється від технічної? Саме про це письменники і розповідатимуть читачам.

«Всі знають, що «Чапаєв утонув у річці Урал». Реально ж Василь Іванович Чапаєв, легендарний комдив, ніколи в житті не тонув у річці Урал. А ви всі у цьому впевнені. Він потонув один раз – у фільмі братів Васильєвих. Фільм називається «Чапаєв». Насправді ж могила Чапаєва за рікою Урал у конкретній станиці була відома будь-якому історикові. Здається, у 1942 році під час розливу ріки Урал її затопило. Це і був той випадок, коли він потонув. Тож де правда життя, а де художня правда образу? Ось про це і будемо розмірковувати», – розповів Олег Ладиженський.

Попри загальне зменшення накладів, фантастику цього року видавали найбільше, кажуть письменники. Тож і фестиваль зібрав найбільшу кількість дебютантів. Обирати найкращого журі доведеться серед 115 нових імен. Загалом учасниками цьогорічного фестивалю будуть більш як двісті авторів, серед яких такі відомі українські і російські фантасти, як Сергій і Марина Дяченки, Василь Головачов, Сергій Лук’яненко чи Андрій Валентинов.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG