Доступність посилання

ТОП новини

США можуть відмовитися від ПРО в Європі


Чеська розвідка раніше повідомляла, що протести проти планованого радара ПРО в Чехії підбурювали російські спецслужби (на фото мітинг у Празі в травні 2007 року)
Чеська розвідка раніше повідомляла, що протести проти планованого радара ПРО в Чехії підбурювали російські спецслужби (на фото мітинг у Празі в травні 2007 року)

Американський щоденник The Wall Street Journal у сьогоднішньому числі з посиланням на неназваних нинішніх і колишніх американських урядовців пише, що Білий дім таки вирішив наразі не здійснювати плани попередньої адміністрації президента Джорджа Буша створити нову систему протиракетної оборони в Польщі і Чехії.

За твердженням щоденника, Вашингтон обґрунтує своє рішення тим, що Іран, проти можливого ракетного нападу якого була призначена система, розвиває свою ракетну програму не так швидко, як оцінювали раніше, що зменшує загрозу США і Європі.

Американське видання пише, що про це буде заявлено в результатах оцінки ефективності планів розташування ракет-перехоплювачів у Польщі та радара наведення в Чехії, які мають оголосити, можливо, вже на початку наступного тижня. Таку оцінку проводили за розпорядженням президента Сполучених Штатів Барака Обами.

Американці вже їдуть до Праги і Варшави

Тим часом сам Барак Обама в ніч на сьогодні телефонував прем’єр-міністрові Чехії Янові Фішеру й обговорював із ним плани Сполучених Штатів щодо розташування в Чехії і Польщі нової системи протиракетної оборони, повідомив речник чеського уряду.

Жодних подробиць розмови речник не навів.

При цьому він повідомив, що вже сьогодні до Праги і до Варшави прибудуть американські делегації, які повідомлять керівників обох країн про плани США.

Польські засоби інформації теж пишуть сьогодні про прибуття делегації США, яка нібито має повідомити саме про відмову від планів щодо ПРО.

Ціна вдоволення Росії

Проти планів розміщення в Європі елементів американської системи протиракетної оборони, реалізацію яких почала адміністрація Джорджа Буша, категорично виступає Росія, яка твердить, що ці оборонні плани становлять загрозу її безпеці.

Адміністрація Барака Обами, на відміну від попередньої, заявляє про необхідність «перезавантажити» і радикально поліпшити відносини з Росією.

Після попередніх повідомлень про можливість скасування американських планів щодо ПРО в Європі, які вже лунали раніше, керівники східноєвропейських країн висловлювали стурбованість, що США можуть піти на поліпшення стосунків із Росією на шкоду своїм союзникам у східноєвропейському регіоні.

І нині, поки офіційного підтвердження зміни ставлення США ще немає, в Москві так само неофіційно й анонімно вітають імовірну відмову від планів щодо ПРО в Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG