Доступність посилання

ТОП новини

Відкрився найбільший у світі Міжнародний автомобільний ярмарок


Працівник під'єднує до пристрою живлення електромобіль перед відкриттям 63-го Міжнародного автомобільного ярмароку у Франкфурті. Загалом на виставці представлені 781 авто (серед них близько 100 нових моделей) і автозапчастин від виробників з 30 країн
Працівник під'єднує до пристрою живлення електромобіль перед відкриттям 63-го Міжнародного автомобільного ярмароку у Франкфурті. Загалом на виставці представлені 781 авто (серед них близько 100 нових моделей) і автозапчастин від виробників з 30 країн

Німеччина – У Франкфурті-на-Майні відкрився для широкої публіки найбільший у світі 63-й Міжнародний автомобільний ярмарок. Головними теми нинішнього автосалону, який відбувається кожний другий рік, – економність і екологія. У відкритті взяла участь канцлер Німеччини Анґела Меркель.

На найбільшому в світі автомобільному ярмарку раптом усі заговорили про електромобілі. Volkswagen і Daimler, Toyota і Renault – нині складно знайти виробника, який би не представляв свій власний електромобіль.

До екологічного та економічного мислення концерни підштовхують не лише клієнти, але й політики.

Заново винайти автомобіль

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка взяла участь у відкриті франкфуртського ярмарку, зокрема, закликала: «Звичайно виробники автомобілів працюють над покращенням екологічних якостей наших машин. Однак двигуни внутрішнього згорання наштовхуються на природні фізичні кордони. Тому зараз ідеться про те, щоб майже заново винайти автомобіль, розробити абсолютно нові технології приводу».

Серед найцікавіших новинок ярмарку оглядачі називають міський електромобіль e-Up!, розроблений у конструкторському бюро Volkswagen, або Opel Ampera – електромобіль, що має також генератор, який приводиться в дію двигуном внутрішнього згорання після того, як енергія в батареях витратиться. А Renault привіз до Франкфурта відразу чотири електромобілі. На ярмарку можна побачити й потужні боліди від Audi та Daimler, які також працюють на електробатареях.

Таким чином підтвердилися слова президента німецької Спілки автомобільної промисловості Маттіаса Віссманна, який ще перед відкриттям заявив: «Те, що ми пережили останнього разу, коли відбувся перший зелений автомобільний ярмарок, продовжиться й цього разу».

Водночас критики зауважують, що переважно йдеться лише про концепції, мета яких заспокоїти погане сумління, оскільки концерни занадто пізно почали роботи ставку на нову техніку.

Добре поставлене шоу

Фактом лишається те, що електромобілі, які справді кожному будуть по-кишені, з’являться не раніше, ніж через 10 років. «Ажіотаж навколо електромобілів – це добре поставлене самою промисловістю кліматичне шоу і не більше», – критикує, наприклад, газета Bild.

За зволікання зі втіленням радикально нових екологічних технологій концернів тепер карає і сам ринок. Керівник європейського відділення американського концерну General Motors Карл-Петер Форстер змушений визнати, що в автомобільній галузі зараз спостерігається перерозподіл сил. «Прибутки роблять ті, хто володіє технологічним ноу-хау, а це фірми-постачальники комплектуючих частин», – сказав Форстер, виступаючи у Франкфурті-на-Майні. Як приклад, він назвав ситуацію навколо компанії Opel, яку купує німецько-австрійська фірма Magna, що спеціалізується, власне, не постачанні комплектуючих частин для автомобільної промисловості.

У Міжнародному автомобільному ярмарку у Франкфурті-на-Майні цього року бере участь 780 фірм, що на чверть менше, ніж минулого разу. Вони привезли із собою рівно 100 світових прем’єр, більше половини з яких належить німецьким автомобілебудівникам. Міжнародний автомобільний ярмарок у Франкфурті-на-Майні працюватиме до 27 вересня.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG