Доступність посилання

ТОП новини

Таємниця зарплат Нацбанку – «ненормальність, яку треба врегулювати»


Вхід до будівлі НБУ в Києві
Вхід до будівлі НБУ в Києві

Київ – Гривня падає, а доходи керівників Нацбанку зростають. Інформація про розмір зарплати банкірів, яка нібито становить близько ста тисяч гривень на місяць, не залишилась поза увагою депутатів, які вимагають ці дані перевірити. У Нацбанку ж кажуть, що зарплата керівництва зменшилася, однак, про її розмір говорити відмовляються.

Віце-спікер парламенту, один із лідерів БЮТ Микола Томенко звернувся до Ради Національного банку з проханням перевірити інформацію і роз’яснити обґрунтованість можливого підвищення в 1,5-2 рази зарплат керівного складу НБУ під час економічної кризи.

Згідно з інформацією, якою оперує віце-спікер, у глави НБУ Володимира Стельмаха сума нарахованих за перший квартал 2009 року доходів склала понад 460 тисяч гривень. Крім цього, першому заступнику голови НБУ Анатолію Шаповалову за три місяці цього року нарахували майже 300 тисяч гривень.

«Зарплата народного депутата сьогодні складає в середньому 15 тисяч. Як раніше у міністрів. Сьогодні у міністрів – 7-8 тисяч, а в депутатів так і лишилося. Але коли до мене звернулися і сказали, що там особливо в цей рік збільшилося і складає більше ста тисяч, то це для мене був шок, оскільки це майже вдесятеро більше, ніж в урядовців», – каже Микола Томенко.

Достатньо рішення Ради НБУ

Третього березня цього року Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав ухвалену депутатами постанову, якою зобов’язав уряд тимчасово – до 1 січня 2010 року – удвічі зменшити максимальний розмір заробітної плати вищих посадових осіб. А також терміново подати до парламенту пропозиції про внесення змін до законів, спрямованих на упорядкування зарплати держслужбовців та службовців Нацбанку.

Зміни до закону не були ухвалені, але Микола Томенко твердить, що в даному випадку достатньо рішення Ради Нацбанку. «В принципі, тут не треба і закону. Тут достатньо, щоб рада скорегувала це самостійно, – наголошує він, – оскільки згідно із законом про Національний банк вона затверджує кошторис, видатки і контролює, як кошти витрачаються».

При цьому віце-спікер відзначив, що працівники середньої ланки НБУ отримують доволі скромну зарплату – 2-4 тисячі гривень. «Тут є ненормальність, яку треба врегулювати», – зазначає Микола Томенко.

Члени Ради НБУ, яку очолює Петро Порошенко, поки що цю ініціативу не коментували.

У Нацбаку кажуть, що зарплату зменшили

Речник Нацбанку Сергій Круглик говорить, що насправді зарплата керівництва НБУ зменшилася, проте про структуру доходів він говорити не став. «Я не коментую зарплату керівництва Національного банку. У 2009 році оплата праці працівників Нацбанку була скорегована на 8% у бік зменшення», – зауважив пан Круглик.

За його словами, поширення інформації про надприбутки керівництва НБУ та публічний виклик заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова на допит в МВС – це ланки одного ланцюга.

Йдеться про моральність, а не про законність

Колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис каже, що на початку 2000-х років зарплата заступника голови Нацбанку становила близько 13 тисяч гривень. Ярослав Солтис не бачить проблеми в тому, що зарплата в головного банкіра більша, ніж у Президента України. «От подивіться, зарплата президента США нижча, ніж у керівника Резервної системи. Хто на кого вчився. І я не думаю, що Національний банк має спеціалістів, які собі незаконно будуть нараховувати зарплату. А в Томенка – ну, такий постпролетарський синдром», – зауважив він.

Ярослав Солтис зазначає, що в даному випадку, враховуючи ситуацію на валютному ринку, треба говорити не про законність, а про моральність розмірів зарплати.

Згідно із законом про Національний банк, керівники установи, чиї посади передбачені штатним розкладом, є державними службовцями. Розмір оплати праці службовців Національного банку встановлюється Правлінням НБУ відповідно до закону «Про державну службу». Заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок. Зазвичай завдяки надбавкам базова зарплата може зрости удвічі чи навіть утричі. Проте названі віце-спікером суми навіть на цьому тлі вражають багатьох.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG