Доступність посилання

ТОП новини

Франція знесе самовільно збудований табір нелегальних іммігрантів у Кале


Лондон – Французький уряд закриє табір іммігрантів у Кале на березі протоки Ла-Манш, в якому нелегали живуть, очікуючи нагоди дістатися берегів Великої Британії. Чому саме туди прагнуть потрапити втікачі?

Міністр з питань імміграції французького уряду Ерік Бессон заявив на французькому телебаченні, що табір у Кале, відомий як «джунглі», де стоять намети і саморобні хижі нелегальних іммігрантів, має бути невдовзі закритий. Цей табір було самовільно збудовано іммігрантами після закриття 2002 року офіційних імміграційних центрів організації Червоного Хреста у Кале. Пан Бессон сказав, що знесення «джунглів» стане сигналом для перемитників людей про те, що вони більше не можуть використовувати Кале як базу.

Французький міністр проведе із цього питання переговори з уповноваженим Організації Об’єднаних Націй у справах втікачів. Конкретні терміни знесення тимчасових таборів у лісах біля портового міста визначить місцева влада Кале, але в кожному разі це станеться не пізніше кінця наступного тижня.

У нелегальних поселеннях біля Кале в антисанітарних умовах живе близько півтори тисячі іммігрантів із однією-єдиною метою – потрапити до Великої Британії. Аби здійснити її дехто випробовує долю по два рази на день, ховаючись у вантажівках, що чекають на пором до Британії. Найчастіше їх знаходять, роблять офіційне попередження в поліції, часом відправляють до суду, а відтак відпускають, і все починається знову.

Незважаючи на те, що Британія постійно робить імміграційне законодавство жорсткішим, в уявленні нелегалів вона все ще залишається більш привабливою, ніж Франція та інші країни ЄС. Головна причина в їхніх очах – у більших можливостях для знаходження нелегальної роботи. Британія, скажімо, досі не вимагає обов’язковий для інших країн документ, що засвідчує тотожність особи, а це теоретично полегшує незаконне працевлаштування, адже, маючи відповідні дані, нелегал може видати себе за якусь іншу особу, що живе у Британії легально.

Французький міністр пообіцяв, що ліквідацію табору буде проведено гуманно, а його мешканцям буде запропоновано подати клопотання про притулок у Франції, або добровільно повернутися на батьківщину. Пан Бессон наголосив, що нікого не повертатимуть до країни походження примусово.

Тяжке життя в таборі

Табір, який називають «джунглями» являє собою нетрі у лісі, де горами навалено сміття, нема каналізації, а єдиний кран із водою було встановлено лише на початку літа. Оглядачі, що там побували, кажуть, що там панує страшенний сморід і все виглядає, наче хтось вирішив розбити табір на звалищі сміття. Зокрема, британський журналіст Алан Бомфорд розповів: «Життя, яке їм доводиться вести, є дуже важке. Вночі взимку температура падає нижче нуля. Часто важко дістати їжу. Місцеві доброчинні організації розподіляють харчі у спеціальних центрах: трохи хліба, трохи макаронів двічі на день – в обід і раннім вечором. Скрізь – гори сміття. Час від часу з рейдами навідується поліція, аби показати, хто тут господар».

Раніше Франція і Британія вели перемови щодо створення центру утримання іммігрантів із британського боку доків Кале. Це дозволило б країнам обійти правову пастку і полегшило б справу повернення нелегалів до країн походження.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG