Доступність посилання

ТОП новини

Хасиди святкують Новий рік в Умані


Київ – Сьогодні хасиди відзначають єврейський новий 5770 рік Рош-га-Шана. На це свято в Умань приїжджають паломники зі всього світу. Цього року їх очікується близько 20 тисяч. Такий наплив туристів приносить чималий прибуток місцевому населенню. Але й створює незручності.

Лайнберг &ndash; один із хасидів, що приїхали цього року до Умані з Канади. Перше його паломництво відбулося 19 років тому. Відтоді він намагається не пропускати нагоди зустріти єврейський новий рік в Умані. Також в Україні він відвідує Меджибіж та Бердичів. З кожним приїздом зауважує, що країна змінюється і розбудовується. Лайнберг живе в Монреалі і викладає там релігійні вчення. <br /> <br />&laquo;Цій традиції вже майже 200 років, &ndash; зазначає він. &ndash; Коли цадик рабин Нахман із Бреслава помер, його поховали в Умані. І з того часу послідовники збираються на його могилі на єврейський новий рік Рош-га-Шана. Я сподіваюся, що наступний рік буде щасливим і солодким&raquo;. <br /><strong><br />Із кожним роком кількість паломників зростає</strong><br /><br />Нині в Умані очікують близько 20 тисяч паломників із усього світу. Найбільше хасидів приїздить з Ізраїлю, США, Франції, Великобританії. Також є паломники з Чилі, Аргентини та Єгипту. <br /><br />Радник мера Умані Світлана Ліпінська пам&rsquo;ятає перше паломництво 1988 року. Тоді приїхало лише 200 хасидів. Тепер їхня кількість зросла у сотню разів. &laquo;Паломництво для Умані &ndash; це хрест, який Умань буде нести вічно, &ndash; каже вона. &ndash; Умань і хасиди пов&rsquo;язані дуже. 250 тисяч хасидів&hellip; то перспектива в Умані &ndash; велика, хасиди будуть сюди їздити&raquo;. <br /><br />Уманці ставляться до релігійних туристів по-різному. З одного боку, ті дають їм заробити: знімаючи квартири, користуючись транспортом та купуючи сувеніри. Але місцевих мешканців це змушує селитися в гаражах, у підвалах або ж переїжджати до родичів. Та на цьому незручності не закінчуються. Під час святкувань віруючим не можна нічого робити. Вони можуть залишити відкритий кран із водою чи не вимкнути газ. Вони не зачиняють двері, тому це створює додаткову роботу для правоохоронців. <br /><br />&laquo;Якби наша держава була іншою, &ndash; зауважує уманка Галина, &ndash; щоб ми не були такі беззахисні, то, напевно, ніхто б і хасидів би цих не брав. Шум, всюди сміття&hellip;&raquo; Проте, попри ці незручності, мешканці Умані приймають паломників, оскільки це непоганий заробіток. <br /><br />Між тим, все більше хасидів купує нерухомість побіля могили рабі Нахмана і намагаються переселитися до Умані. Сьогодні тут мешкає уже близько 20 хасидських родин.<br /><br /><em>(Київ &ndash; Прага)</em>
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG