Доступність посилання

ТОП новини

Російський журналіст, якого не пустили в Україну, їхав знімати російського педофіла – Дмитро Кисельов


Прага – Поверненням до практики чорних списків в українсько-російських відносинах називає заборону на в’їзд в Україну російського журналіста Ігоря Бєлокопитова його шеф, заступник генерального директора Всеросійської державної телерадіокомпанії Дмитро Кисельов. Служба безпеки України вважає, що Бєлокопитов «поширює брехливу інформацію про українських громадян», але Дмитро Кисельов у розмові з Радіо Свобода поставив під сумнів цю заяву.

– Із українського і російського боку надійшла суперечлива інформація про обставини висилки з України вашого колеги. Що відомо вам?

– Загадкова історія. Ігор Бєлокопитов – це наш оператор. Він приїхав до Києва ранковим рейсом. У нього відібрали паспорт в аеропорту, нічого не пояснюючи, і протримали кілька годин у зачиненому приміщенні Як відомо, між Україною і Росією вільний, безвізовий режим в’їзду. Після цього Ігоря посадили на літак назад до Москви. При цьому українські прикордонники сказали Ігорю звертатися до МЗС, а нашому консулу російському, який прибув в аеропорт, зустрітися з Ігорем не вдалося, жодних документів про депортацію офіційно не оформили. А це була справжня депортація. Ба більше. Представники української прикордонної служби ще обманювали, що він вже сидить в літаку і летить. Але коли до нього додзвонився наш кореспондент, то він сказав, що далі сидить у тій же комірчині. Якщо підсумувати, то очевидно, що це повернення до практики чорних списків між Україною Росією.

– Українське керівництво вважає, що фільми, які знімали журналісти вашого телеканалу спотворюють дійсність, міністерство оборони України навіть виграло у вас суд.

– При чому тут оператор Ігор Бєлокопитов? Він їхав знімати російського педофіла, який переховується від російського правосуддя. Виграли суд – чудово, це стосується Аркадія Мамонтова як автору фільму. Ігор Бєлокопитов не був стороною в процесі.

– Низку відомих українських політиків і громадських діячів протягом останніх кількох років також не пускали до Росії. Як ви ставитеся до такої практики з російського боку?

– Я ставлюся до цього негативно, але це був для Росії вимушений крок, адже не Росія була ініціатором цього методу не пустити до себе в країну когось. Росія вирішила діяти адекватно – не пускати один одного, якщо це вже ваш вибір, українського керівництва.

– Інцидент, який стався з вашим колегою, не є винятком в українсько-російських відносинах. Є непорозуміння і на найвищому рівні. В Україні поширена думка, що російські мас-медіа і, зокрема, ваш телеканал необ’єктивно висвітлюють становище в Україні. Чи ви відчуваєте відповідальність за те, що в Росії створюється негативний образ України?

– Я тут не згоден. Ми висвітлюємо події в Україні всеосяжно, як нам здається. Стосовно об’єктивності, то це питання дуже суб’єктивне, це особливості погляду на життя. В будь-якому разі, не пускати журналістів через кордон це, як мені здається, жодна держава в світі такого не робить. За винятком хіба що якихось екзотичних держав, до яких Україна себе мабуть хоче зарахувати. Таке не прийнято у Європі. Наших журналістів пускають всюди в світі. Американці, наприклад, можуть сказати, що ви нас висвітлюєте не так як нам би хотілося, але подібної практики я щось не пригадую.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG