Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії позитивно ставиться до зміни планів США щодо ПРО в Європі


Дмитро Медведєв в інтерв’ю швейцарським засобам інформації позитивно оцінив рішення Сполучених Штатів відмовитися від розташування бази ракет-перехоплювачів і радара наведення в Польщі і Чехії на користь іншої, ефективнішої системи протиракетної оборони.

При цьому президент Росії повторив позицію Москви, яка виступала проти скасованого плану.

На питання про готовність Росії зі свого боку піти тепер на компроміси зі США в інших галузях Медведєв заявив, що про «примітивний розмін» не йдеться, але Росія уважно дослуховуватиметься до думки США.

Раніше в п’ятницю прем’єр-міністр Росії Володимир Путін теж привітав як «позитивне» рішення США переглянути свої плани створення системи протиракетної оборони в Європі.

При цьому він заявив, що очікує від США і дальших позитивних для Москви кроків. За його словами, має йтися, зокрема, про скасування всіх обмежень на співпрацю з Росією й на передачу їй високих технологій і про підтримку прагнень Росії, Білорусі та Казахстану вступити до Світової організації торгівлі.

У четвер президент США Барак Обама оголосив, що Вашингтон скасував план розташувати в країнах Східної Європи стаціонарні базу 10 ракет-перехоплювачів і радар наведення системи протиракетної оборони. Натомість США створять у Європі багатоелементну мобільну систему ПРО, що складатиметься з технологічно перевірених і надійних елементів корабельного, а пізніше і наземного базування і буде розгорнута значно швидше, ніж попередньо планована. Зокрема, в тих самих Чехії й Польщі чи і в інших європейських країнах мають розташувати загалом десятки протиракет.
XS
SM
MD
LG