Доступність посилання

ТОП новини

Українці – за зміни до Конституції


Київ – Більшість українців підтримує внесення змін до Конституції. Такі результати останнього соціологічного опитування Національного інституту стратегічних досліджень. Понад 60% респондентів переконані, що зміни до основного закону позитивно вплинуть на ситуацію в країні. Водночас підтримати президентський проект конституційних змін згодні нині 16,5% опитаних.

Скасування депутатської недоторканності та скорочення депутатських місць у парламенті українці визначили ключовими пунктами проекту змін до Конституції Президента України. За даними опитування Національного інституту стратегічних досліджень, 84,2% опитаних переконані, що депутатів необхідно позбавити недоторканності, а 75,7% підтримують ініціативу Президента зменшити кількість народних депутатів.

Окрім того, більшість громадян бажають голосувати за персональну кандидатуру депутата, тобто за так звані «відкриті списки». За словами керівника Національного інституту стратегічних досліджень Юрія Рубана, 67,7% респондентів підтримують персональне голосування за депутата.

Хочеться змін – не президентських

Водночас поки понад 62% опитаних підтримують внесення змін до Основного Закону, лише 16,5% українців проголосували б на референдумі за проект Конституції Віктора Ющенка. Ти не менше, Юрій Рубан вважає цю цифру показником довіри до глави держави.

«Ініціатива президента дозволяє йому всупереч багатьом пронозам зберігати суттєву прихильність виборців і впливати на позиції учасників виборчих перегонів напередодні офіційного старту виборчої кампанії», – каже експерт.

Також 65,4% респондентів вважають, що конституційні зміни необхідні «для наведення порядку» в Україні. Більше половини опитаних (61,6%) підтримують внесення змін до Конституції напередодні президентських виборів.

Із проектом конституційних змін Президента нині добре ознайомилися 9,9% українців, 43,1% – лише чули про існування законопроекту, 34,7% респондентів узагалі нічого про нього не знають. Не цікавлять конституційні зміни 12% респондентів.

Опитування проводилось Національним інститутом стратегічних досліджень із 8 по 12 вересня. За цей період інститут опитав 2010 респондентів із усіх областей України. Похибка вибірки – 2,2%.

Свій проект конституційних змін Президент Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради наприкінці березня. Практично відразу парламентські фракції розкритикували проект нової Конституції Президента. 24 серпня глава держави підписав указ про проведення громадського обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції України.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG