Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську встановили меморіальну дошку до 20-річчя РУХу


На Прикарпатті сьогодні відзначають 20-річчя Народного руху України.

На приміщенні обласної спілки письменників, де відбулася установча конференція крайової організації Народного руху України за перебудову, встановили меморіальну дошку.

Святкування розпочалося урочистою ходою від теперішнього офісу Руху до пам’ятника В’ячеславу Чорноволу, біля якого відбулося урочисте віче.

Продовжилося воно на перехресті вулиць Незалежності і Франка, де і було відкрито та освячено меморіальну дошку.

Один із організаторів прикарпатського Руху Микола Яковина (згодом голова Івано-Франківської обласної ради першого демократичного скликання, народний депутат, а нині заступник міністра культури і туризму) згадав про те, що були запасні варіанти місця проведення зібрання, а також і те, як у день конференції було вбито громадського активіста Романа Левицького.

Представники усіх районів області приїхали на святочну академію «Ми присягали на вірність Україні».

Оригінальні фото-документальні матеріали, давні світлини, саморобні оголошення кінця 80-х років, розсекречені архівні документи, газетні вирізки представлені на виставці «НРУ – 20 років».

Культурно-наукове товариство «Рух» на Прикарпатті діяло з 1988 року. Його активісти проводили численні зібрання з вимогою демократичних свобод, надання українській мові статусу державної, збереження національної спадщини. На його основі і було створено крайову організацію Народного руху України за перебудову.
XS
SM
MD
LG