Доступність посилання

ТОП новини

На вірність бутерброду


Валерія Новодворська

Помер Сергій Михалков, ну що ж, усі ми смертні. Небагато порядних людей можуть похвалитися таким довголіттям, яке випало на долю цьому бездарному пристосуванцю. Пушкін загинув у 37 років ... Не можу втямити, чому про покійників прийнято говорити aut bene, aut nihil. Різні бувають покійники. Гітлер, Гіммлер, Ґерінґ, Сталін, Берія, Єжов... Ми всі, й живі, і мертві, підпорядковані одному моральному законові, який Сергій Михалков, слуга всім панам, порушував до смертної години. І смерть на своєму ліжку, не на соломі, не в камері, ледь чи може служити виправданням. Молодий Михалков устрибнув на підніжку цього червоного трамваю і возився на ньому до кінця, навіть у наші дні, коли третій раз писав гімн на ту саму барабанну музику, тими самими убогими, скупими, бездушними словами.

Сергій Михалков – це феномен. Колись Іуда Іскаріот (до речі, також покійник) тільки один раз у житті дістав 30 срібняків за життя Ісуса Христа, який воскрес. А Сергій Михалков примудрився дістати 90! Три рази: при Сталіні, – 30, при Брежнєві – 30 і останню тридцятку при Путіні! А скільки йому припало від радянської влади за життя Пастернака (який, до речі, не воскрес із мертвих, а помер зацькований, у відчаї, назавжди)? Як гуманний гімнописець знущався над великим і добрим поетом, який нікому не вчинив зла! «Некий злак, который звался Пастернак...»

Він не пропустив нікого: ні Даніеля, ні Синявського, ні Солженіцина, засудив усіх, включаючи ні перед ким не винного письменника Костянтина Буковського – через сина-антирадянщика Володимира. Батько мав відповідати за сина. Вже було безпечно, за мовчання вже нікого не саджали, але він не міг мовчати: заробляв подальших 30 срібняків.

Він був не тільки підлий, але й злий. Зраджуючи Росію, совість, дворянську честь, вічні істини, він не шкодував і людей. Володимир Буковський залишився один свідчити проти нього, інші його жертви, чесні й порядні люди (плюс великий Солженіцин) стали перед Всевишнім раніше від нього.

Обслуга режимів: сталінізму, застою, путінської реставрації

Чи мав він якісь переконання? Я думаю, що ні. Він зовсім не був твердокам’яним більшовиком, інакше не написав би в 1995-му: «Рухнул «Союз нерушимый», похоронив под своими обломками, казалось бы, незыблемые структуры партийно-государственного аппарата с его равнодушной к судьбе человека правоохранительной и карательной системой, прогнившей экономикой, «развитым социализмом» и призрачными коммунистическими идеалами». Що це було, прозріння? Ні! Коньюнктурка! Єльцинський період! Прийде Путін – і він знову напише гімн.

А ось що писав цей великий поет на початку 60-х, коли вже ніхто не стояв над ним зі зброєю і з кайданами: «Чистый лист бумаги снова на столе передо мной, я пишу на нем три слова: слава партии родной». І знову: «Коммунизм!» Нам это слово светит ярче маяка. «Будь готов! Всегда готовы!» С нами ленинский ЦК!».

Так, автор воістину великий, у ньому відчувається то Данте, то Шекспір. Тобто переконань немає, є мімікрія, пристосуванство. Безсоромна, гола підлість. Госпобслуга режимів: сталінізму, застою, путінської реставрації.

Ви, звичайно, маєте право запитати: а що він зробив особисто мені ? Чому я так його ненавиджу? По-перше, я завжди ненавиділа політичних покидьків, як Ланцелот – драконів. Пам’ятаєте, що він говорив на цю тему? «Ну, не люблю я їх». Ось і я також – покидьків не переварюю. А потім, пан Михалков особисто мене обікрав. Він украв у мене, вступивши до злочинного співтовариства з паном Путіним, мою державу, тобто мій гімн «Патриотическая песнь» Михайла Глінки. У невстановленому місці, зі встановленою метою, за чергових 30 срібняків. І якщо михалковський гімн уособлює нашу державу, то мені така держава не потрібна, і я знову бомж, як у СРСР. У сенсі «безродний космополіт».

І на кого тепер подавати позов? На спадкоємця, пана Микиту Михалкова? Його, до речі, також загубило його походження. Великий актор, великий режисер скінчив дуже погано: брехливими «12-ма», лакейським фільмом «55» і вигнанням із кіноспілки Віктора Матізена (не рахуючи замордованого Марлена Хуциєва). Кров, панове, кров. Гени. І хто тепер дивитиметься на геніальну екранізацію «Кількох днів із життя Іллі Ілліча Обломова»? Після таких-ось деньків из життя Микити Сергійовича Михалкова? Мав би свого часу поступити з батьківською спадщиною, як радив Тенґіз Абуладзе у стрічці «Покаяння».

Спадщина Михалкова – три нешкідливі віршики

Так що даремно пан Михалков писав: «Нас вырастил Сталин на верность народу». Сталін їх, радписак, справді виростив. На вірність бутерброду – бажано з ікрою.

І найсумніше в михалковській кончині – це його похорон і показна, замовна скорбота телеканалів. Його ховали як класика. І навіть Віктор Шендерович, дійсно видатний сатирик, раптом посмертно відкрив у «гімнюка» талант. Та ще й великий. Особисто я віднайшла три нешкідливі (на четвірочку) віршики. «Дело было вечером, делать было нечего». Мораль цілком радянська. Тут ще й кота зі собою взяли. Краще, ніж ЦК.

Та єдиний «шедевр» – це про невіруючого Фому і крокодила. Це було потрібно читати раніше, у 1999 році. На початку путінськї ери. Ми вас попереджали, а ви не вірили. Пам’ятаєте, дорогі члени покійного СПС? «Путіна – в Кремль, Кирієнка – в мерію!» Чи так? «Уже крокодил у Фоми за спиною, вже крокодил захлинувся Фомою, з пащі звіра видно голову, до берега вітер доносить слова: «Неправда! Не ве...» Аллигатор вздохнул и, сытый, в зеленую воду нырнул». Чи не замало для класика?

А стосовно дяді Стьопи не треба. Хто зараз буде захоплюватись ментом? Дядя Стьопа наших днів – хабарник і катюга. Із тих, що забивають до смерті безневинних людей на дільницях, а потім, щоб замести сліди, топлять їх у ріці або спалюють живцем. Так, Олексій Миколайович Толстой також продавався. Та «Золотий ключик» – це залишається, це здорово. А Гайдар – також не антирадянщик, та поки є діти, вони будуть його читати. І Катаєва – також. Це велика література. Залишаться Маршак і Чуковський. А ось Михалков залишиться в іншій якості: з серветкою, підносом і гімном навпереваги.

Можливо, я погана християнка, та я хочу, щоб після смерті лиходіїв і лакеїв чекало пекло. Я не наполягаю на сірці й вогні, на середньовічних тортурах. Я просто хочу, щоб хоча б там, де є праведний і непідкупний суддя, таких, як Сергій Михалков, вигнали з-за столу президії, піддали остракізму і не подавали їм руки. Люди цього не змогли. Тепер уповаю на ангелів. Або, в найгіршому разі, на чортів.

Поміщено з сайту
ГРАНИ.ру з відома і дозволу автора Валерії Новодворської.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG