Доступність посилання

ТОП новини

ЄС посилює спостереження в Грузії напередодні висновків про «серпневу війну»


Спостережна місія Європейського Союзу в Грузії повідомила, що посилить свою діяльність наступними днями напередодні очікуваного до кінця місяця оголошення висновків про причини минулорічної війни Росії проти Грузії.

Як сказав у понеділок голова місії Євросоюзу Ганс-Йорґ Габер, це посилення спостережної діяльності – суто запобіжний захід.

У роботі місії ЄС беруть участь понад 200 цивільних спостерігачів, які працюють на підконтрольній Тбілісі території Грузії поблизу фактичних меж із Південною Осетією і Абхазією, що їх контролює Росія і місцеві фактичні влади. Росія не допускає спостерігачів до цих сепаратистських регіонів Грузії.

Як очікують, до кінця вересня мають оприлюднити звіт спеціальної незалежної комісії, яку створив Європейський Союз. Її очолює дипломат із Швейцарії, колишня спеціальний представник Генерального секретаря ООН у Грузії Гайді Тальявіні.

Висновків комісії, що їх вона має подати ООН, ЄС, Грузії і Росії, наперед офіційно не повідомляють. У понеділок німецьке видання «Шпіґель» і російське агентство «РІА Новості», посилаючись на неназвані «дипломатичні джерела» в Брюсселі, пишуть, буцім ці висновки складуть вину на обидві сторони: на Грузію за воєнну операцію в своєму південноосетинському регіоні, а на Росію за вторгнення до Грузії і ескалацію конфлікту.
XS
SM
MD
LG