Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: у відносинах України й Росії пишатися нічим


Президент Віктор Ющенко заявляє, що не може пишатися станом українсько-російських відносин. Про це він сказав, виступаючи на Раді зовнішніх відносин у Нью-Йорку.

«Я переконаний, сусіди повинні мати набагато кращі відносини і вміти розв’язувати навіть успадковані складні питання», – заявив Ющенко.

Водночас він зауважив, що сьогодні Україна має зрозумілий порядок денний її відносин з Росією. «Очевидно, прийде час, коли російська сторона знайде сили і мудрість, можливість вітати такі відносини», – сказав Президент.

За його словами, Україна хотіла б розв’язати всі проблемні моменти, але не все залежить від неї.

Серед проблемних моментів двосторонніх відносин Ющенко назвав питання демаркації кордонів, перебування на території України Чорноморського флоту, інтеграція України до НАТО.

Ющенко сподівається, що Росія вчасно виведе свій флот

Президент України сподівається, що Росія виведе свій Чорноморський флот з Криму до 28 травня 2017 року.

Виступаючи перед членами Ради зовнішніх відносин, Віктор Ющенко нагадав, що відповідно до української Конституції, на території держави не можуть розміщуватись військові бази іноземних держав. Водночас він вважає, що угода, підписана з Росією у 1997 році щодо базування ЧФ на території України, була викликана тим, що флот неможливо було вивести у стислі терміни.

Зі свого боку Україна, за словами Президента, готова до діалогу з Росією з усіх проблемних моментів перебування й умов виведення її флоту з території України.

«Сподіваюсь, що ми знайдемо порозуміння в цьому питанні, але в основі буде Конституція України», – сказав Президент.

Для Ющенка вступ України в НАТО – збереження її незалежності

Віктор Ющенко пов’язує членство України в НАТО зі збереженням її незалежності.

«Членство в НАТО й українська незалежність – це майже слова-синоніми», – заявив він на Раді зовнішніх відносин.

За словами Ющенка, в України немає альтернативи, як іти шляхом міжнародної політики безпеки й стати членом системи колективної європейської безпеки.

Він нагадав, що українська Конституція дає гарантії, що на території України не буде розміщена жодна військова база.

Ющенко знову запевнив, що інтеграція України в НАТО «не буде використана для погрози третім країнам» і не буде становити загрози для кого-небудь.

Президент також наголосив, що Україна і США є стратегічними партерами і взаємний діалог вимагає більшого наповнення.

Глава держави зазначив, що Україна й США спілкуються «абсолютно відкрито» і відкрито говорять про ті питання, які «їх турбують».

Ющенко високо оцінює відносини України і США

Президент Віктор Ющенко високо оцінює рівень розвитку відносин України і США.

Про це він сказав у понеділок в Нью-Йорку під час виступу перед членами Ради зовнішніх відносин.

«Для нас відносини зі США – відносини стратегічні. Це відносини друзів», – наголосив Президент.

Він зауважив, що особливий характер відносин між Україною й США закріплені в підписаній минулого року українсько-американській Хартії про стратегічне партнерство. За його словами, це документ-орієнтир, що засвідчує велике значення, яке Україна і США надають одне одному і в регіональних, і в глобальних відносинах.

Президент також зазначив, що Україна цінує підтримку з боку США у здобутті держави з ринковою економікою та вступі до СОТ.

У своєму виступі перед членами Ради, де зібралися, зокрема, відомі експерти, науковці і громадські діячі, глава держави, зокрема, відзначив демократичні здобутки України за останні роки і виклав бачення сучасних політичних процесів у нашій країні.

Віктор Ющенко перебуває у США з робочим візитом. Він, зокрема, планує виступити на сесії Генасамблеї ООН.

********
Довідка: Рада зовнішніх зносин (The Council on Foreign Relations), заснована 1921 року, є незалежною авторитетною дослідницькою організацією, яка спеціалізується на питаннях зовнішньої політики США та міжнародних відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG