Доступність посилання

ТОП новини

Чи поглиблює осінь песимістичні кризові настрої в Україні? Армія без світла? (Огляд преси)


Київ – Осінь – непроста для України пора: приблизно півроку тому соціологи, економісти прогнозували на цей час прояви найскладніших процесів, зростання рівня безробіття, курсу гривні, посилення протестних настроїв у суспільстві, нову хвилю песимізму тощо. Наразі, як пише газета «День», не все в негативних прогнозах справджується. Зокрема, й щодо зростання безробіття в Україні, принаймні так стверджують у Міністерстві праці та соціальної політики. Однак газетярі не вельми довіряють офіційній статистиці і стверджують, що неофіційний рівень безробіття в кілька разів вищий. Докладніше про це йдеться в статті «Привид безробіття: реальний та уявний».

Можна нескінченно дискутувати, яка криза настала раніше – внутрішня чи світова, а також прогнозувати, коли вона покине Україну? Однак, як радить газета «Голос України», вже зараз варто замислитися, чи буде конкурентноздатною Україна в новій економічній світобудові після кризи. Адже, як економічне явище, криза рано чи пізно трансформується – від глобалізації до локалізації. І якщо цього не зрозуміти зараз, то, на відміну від США, ЄС, Китаю, криза вкорениться у вітчизняну економіку і роз'їдатиме її, наче ракова пухлина.

Проблеми українського війська порушує газета «Нова». Видання зауважує, що армія в Україні завжди була чимось на кшталт валізи без ручки – нести важко, а викинути шкода. Відтак сипляться на неї, сердешну, усілякі негаразди: то Міноборони звинуватять у продажу зброї Грузії, то генералів – у тому, що вони дарують НАТО свої гелікоптери і відправляють у «гарячі точки» військовиків. Але це ще не все. Як дізналися журналісти, збройним силам через нестачу коштів… відключають електрику, що може мати найсумніші наслідки. Більше з проблемами армії «Нова» знайомить у матеріалі «В караул – з гасовою лампою».

Хоч вступна кампанія-2009 триватиме ще як мінімум кілька тижнів, та вступити до вишів навряд чи кому вдасться, зате «вилетіти» – гарантії є. І в першу чергу для тих «пільговиків», котрі прикупили довідку про сирітство, статус чорнобильця чи інвалідності. На цьому наголошує газета «Вечірні вісті» у статті «За «липову» довідку – п’ять років волі не бачити».

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG