Доступність посилання

ТОП новини

Сейм Польщі засудив введення військ СРСР у 1939 році


Сейм Польщі сьогодні одностайно схвалив спеціальну заяву у зв’язку із 70 річницею нападу Радянського Союзу на поляків 17 вересня 1939 року, в якій засудив цю агресію.

У заяві Польщу названо «жертвою двох тоталітаризмів: нацизму та комунізму», а розстріл польських офіцерів радянським НКВС навесні 1940 року «воєнним злочином з ознаками геноциду».

«17 вересня 1939 року війська СРСР без оголошення війни напали на Польщу, порушуючи її суверенність та ламаючи основи міжнародного права. Підставою для агресії Червоної Армії став пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року між СРСР та гітлерівською Німеччиною. Таким чином, учетверте поділено Польщу», – йдеться в ухваленій заяві.

Депутати нагадують, що від тодішніх дій радянської армії постраждали не лише поляки, а й прибалтійські держави, Фінляндія та Румунія.

«Архіпелаг ГУЛАГ поглинув мільйони людських життів народів цього регіону, в тому числі багато громадян СРСР. Організація системи, тривалість та масштаби цього явища надали тим злочинам, у тому числі, катинському, ознак геноциду», – мовиться в заяві.

Польські депутати закликали «до польсько-російського поєднання на основі історичної правди» й відмовитися від замовчування чи фальшування історичних фактів.

Текст цієї заяви викликав у Польщі бурхливі дискусії серед політиків, які майже три тижні не могли досягти компромісного варіанту. Найбільша опозиційна партія «Право та справедливість» домагалася назвати масові розстріли полонених в СРСР поляків військами НКВС біля села Катині в Росії 1940 року «геноцидом», а владна «Громадянська платформа» намагалась згладити формулювання, щоб не ускладнювати відносини з Москвою.
XS
SM
MD
LG