Доступність посилання

ТОП новини

Тепер і в Харкові буде лабораторія з виявлення генетично модифікованих продуктів


І хто його знає: генетично модифіковані ці продукти чи ні?
І хто його знає: генетично модифіковані ці продукти чи ні?

Харків – Лабораторію з виявлення генетично модифікованих організмів сьогодні відкриють у Харкові. Фінансово посприяли її створенню кілька великих підприємств харчової промисловості, зокрема хлібо- та м'ясокомбінати. Аналізи на вміст ГМО тут будуть платні, але доступні – як підприємствам, так і простим харків'янам.

Перші аналізи в лабораторії зробили, коли тестували нове обладнання. Серед кількох відібраних фахівцями продуктів місцевого виробництва генетично модифіковані організми виявили у ковбасі, дитячому харчуванні та кормі для тварин. При цьому на упаковках – жодної інформації про наявність ГМО.

Тим часом постановою Кабінету Міністрів маркування запровадили ще 1 липня. І ще два місяці виробникам дали, щоб навести лад в етикетках. А вже з 1 вересня Держспоживстандарт має законне право штрафувати підприємства, які використовують ГМО, але не пишуть про це на продуктах.

Керівник лабораторії Олена Дуліна.
Не лише наявність, а й обсяг генетично модифікованих організмів у продукції визначатиме лабораторія у Харкові. Послуги платні і доступні не лише для підприємств, а й для всіх охочих, розповіла керівник лабораторії Олена Дуліна.

«Буде коштувати 500 гривень. Принаймні дешевше, ніж було досі в УкрЦСМ ( «Укрметртестстандарт»). В принципі, умови для всіх однакові. Ми не можемо для когось робити за низькою ціною, а для когось за високою», – каже керівник лабораторії.

Олена Козинець не готова віддати п'ятсот гривень за аналіз улюбленої ковбаси на вміст ГМО. Каже, легше взагалі відмовитись від продукту.

«Із нинішніми нашими зарплатами, я думаю, це дуже багато. І страшно ж дізнатися, що саме я їла...», – каже Олена.

На створення лабораторії «скинулися» сім підприємств


Лабораторію з виявлення ГМО у Харкові створили на базі регіонального центру стандартизації, метрології та сертифікації, що стежить за якістю продукції. Усього за чотири місяці центру вдалося зібрати необхідну суму грошей, побудувати приміщення та закупити сучасне обладнання.

«Тільки обладнання обійшлося в півмільйона гривень. Оскільки в нас таких грошей одразу немає, ми звернулися до багатьох підприємств харчової промисловості, які зацікавлені в тому, щоб проводити ці дослідження, адже вони мають виконувати постанову Кабміну. Відгукнулися сім підприємств. Виділили гроші кредит. І ми їм ці кошти поступово повернемо», – каже прес-секретар ДП «Харківстандартметрологія» Павло Чорномаз.

Такі дослідні центри, згідно з урядовою постановою, мають бути в кожному обласному центрі. Лабораторія у Харкові – лише сьома в Україні, не враховуючи Києва.

(Харків – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG