Доступність посилання

ТОП новини

«У пошуках роботи». Офіційно кількість безробітних скорочується, неофіційно – зростає (кажуть експерти)


З початку року кількість офіційно зареєстрованих безробітних скоротилася майже на 40 %, за даними Держкомстату. Роботу шукають зараз майже 600 тисяч українців, на одне робоче місце претендують 8 осіб. Натомість колишній міністр праці Михайло Папієв стверджує, що кількість безробітних - учетверо більша. Яка нині ситуація на ринку праці? Скільки з офіційно зареєстрованих безробітних змогли працевлаштуватися? Які з українських регіонів є лідерами з кількості шукачів роботи? І яким є рівень прихованого безробіття по всій Україні?

Офіційна та неофіційна статистика

В Україні офіційно зареєстрований лише кожен четвертий безробітний, стверджує колишній міністр праці та соціальної політики України, депутат-регіонал Михайло Папієв. Він вважає, що справжню кількість безробітних нинішні урядовці приховують, а статистику на ринку праці спотворюють. «Безробіття в Україні збільшується. Реєструють лише кожного четвертого громадянина, який звертається в службу зайнятості, створюючи всілякі бюрократичні перепони».

Офіційну статистику на ринку праці не спотворюють, переконує, зі свого боку, директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький. Ніхто не приховує, що йдеться саме про рівень зареєстрованого безробіття. «Ми говоримо про рівень зареєстрованого безробіття, який визначає кількість зареєстрованих у державній службі зайнятості громадян. Ми не говоримо про рівень безробіття, який визначають за методологією Міжнародної організації праці. Це абсолютно різні речі».

Безробітним цілий рік виплачують грошову допомогу

27 – річна киянка Ірина працювала у банку економістом, на початку року потрапила під скорочення і ось уже 4 місяці перебуває на обліку в державній службі зайнятості. За словами дівчини, отримувати допомогу по безробіттю їй вигідніше, ніж іти на ті вакансії, які зараз пропонують. «По закону, допомога безробітнім може становити не більше середньої зарплатні по регіону. По Київській області – це 2700 - 3100 гривень. Також сума цих виплат залежить від робочого стажу. Більше 6 років стажу – це 60% від зарплатні, але не більше вище вказаного мінімуму. Я претендую на роботу за спеціальністю економіста і зарплату, яка в мене була (6000 гривень). За цей час мені пропонували роботу на державних підприємствах за 700-900 гривень на місяць».

Спеціалістів менше, ніж вакансій?

Медичні працівники, IT-менеджери, продавці оптової та роздрібної торгівлі – на ці професії зараз існує найбільший попит, говорить Юлія, представниця однієї з рекрутингових компаній, яка вже 9 років працює на ринку. «Оскільки компанії звільнили певну кількість спеціалістів, коли була масова хвиля скорочень. Вони прорахували лише прибуток, який зекономили на зарплатні, але не врахували збитки. Нині спостерігається пожвавлення на ринку праці, у нас дуже багато вакансій. Ми чекали збільшення кількості спеціалістів, але їх, як показала практика, не так вже й багато».

Найвищий рівень безробіття спостерігається на Львівщині


На Львівщині - найвищий рівень зареєстрованого безробіття – на одне місце 19 осіб. У листопаді минулого року їх було ще семеро. Які вакансії пропонують львівським шукачам роботи вивчала місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Найвищий рівень безробіття у районах, Бродівському, Золочівському, Перемишлянському, Миколаївському, Старосамбірському, у курортному Моршині, Новому Роздолі та Бориславі. Сотні людей з районів я зустріла під приміщенням Генконсульства Польщі та Чехії, які сподівались отримати візи, щоб поїхати на роботу у найближчі європейські країни.

«Вже 5 місяців без роботи, приїхала людина з Чехії, зробила мені документи, привезла їх сюди, ось прийшов у посольство і хочу виїхати», - розповів 37-річний Андрій.

Попри зростання рівня безробіття серед юристів, економістів, науковців, надалі є попит на столярів, слюсарів, працівників комунального господарства, кухарів, офіціантів, швачок, бухгалтерів, двірників та водіїв. І зарплату пропонують від 600 гривень до 1300 гривень.

Помітна стабілізація на ринку праці у Донецькій області

На Донеччині, де на одне робоче місце претендують п’ять осіб, найбільшим попитом користуються представники гірничих професій та різнороби. На їх долю припадає чверть усіх вакансій. Порівняно з квітнем 2009 року чисельність шукачів праці скоротилась на 15 тисяч осіб і зараз в області зареєстровано 50 тисяч безробітних, розповідає донецька кореспондентка Радіо Свобода Ольга Доровських.

На думку чиновників, офіційна кількість безробітних скоротилась, бо люди змінили спеціалізацію. Дещо іншу позицію займають самі безробітні. Ірина Павлова майже 9 місяців намагається знайти роботу. Жінка каже, що багатьох вакансій, заявлених центром зайнятості, насправді не існує. Працівники організації навідріз відмовили їй у влаштуванні на тимчасову роботу з відсіву насіння. Хоча іншим людям, що теж стояли в черзі, пообіцяли, що такі роботи будуть тільки через тиждень. «Робота, про яку мені кажуть, що її немає, буде тільки через тиждень. Це означає, що цієї роботи або не було взагалі, або вона потребує особливих вимог». Жінка вважає, що багато безробітних через бюрократичну тяганину відмовилися співпрацювати з центром зайнятості.

Та даремно, бо наприкінці літа ринок праці насправді став оживати. Роботодавці активізували пошук бухгалтерів, програмістів та банківських працівників.

Як вираховують безробітних в Україні?

В Україні безробітних вираховують не так, як у більшості інших держав світу. В Україні до уваги беруть взятих на облік у центрі зайнятості. А експерти Міжнародної організації праці оцінюють ситуацію інакше: від числа всіх працездатних віднімають тих, хто роботу має, а також тимчасово найманих робітників на сімейних підприємствах. Решта - безробітні.

За міжнародними критеріями, в Україні безробітною є кожна десята людина, констатує економіст Ільдар Газизулін. «Цього року представники Міжнародної організації праці сказали, що цей показник у випадку України є не досить навіть адекватним у час кризи. Оскільки багато людей було відправлено у вимушені відпустки: ніби вони вважають себе ще зайнятими, але насправді є великий ризик залишитися безробітним».

За підрахунками експертів, реальна кількість безробітних в Україні сягає більше 3 мільйонів осіб. Сюди належать люди, які перебувають у неоплачуваних відпустках. Вони фактично є безробітними, проте офіційна статистика їх оминає.


Наскільки актуальним є для вас зараз проблема пошуку роботи?
Ольга, підприємець: До нас у тренінговий центр приходять люди, які втратили роботу чи пішли на скорочений день. В основному наші клієнти – працівники малого та середнього бізнесу. Вони ще сподіваються знайти собі пристойну роботу по спеціальності й гарну оплату.
Іван Григорович, водій: Я працюю поки-що, мені 3 роки до пенсії – може ж не звільнять. І син з донькою ніби працюють. Всі знайомі на своїх місцях залишились.
Світлана, інженер-технолог: В моїй сім’ї всі працюють. Я не знаю таких людей, яких звільнили в період кризи.
Сергій, безробітний: Я працював реабілітологом в державній лікарні й нещодавно штат скоротили. Мене, оскільки я прописаний в Черкасах, звільнили в першу чергу. Зараз звожу кінці з кінцями на під заробітках. Постійної роботи не маю.
Галина Прокопівна, економіст: Під скорочення потрапили мої знайомі, які працювали менеджерами, секретарями. Зараз вони знайшли роботу, але не по спеціальності й за набагато меншу зарплатню.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG