Доступність посилання

ТОП новини

Хто допоможе торговцям-погорільцям зі «Слов’янського ринку» в Дніпропетровську?


Дніпропетровськ – Підприємці, які працювали на знищеному пожежею ринку «Слов’янський» у Дніпропетровську, хочуть знати правду про причини пожежі і чекають на допомогу влади. Сьогодні вони прийшли під стіни міськради, щоб висунути свої вимоги чиновникам. У міськраді тільки розводять руками: єдине, що поки можуть зробити, – допомогти відновити документи та безкоштовно полікувати потерпілих.

Олександр і Тетяна – підприємці-торговці зі «Слов’янки». Тільки за день до пожежі подружжя завезло на ринок краму на десятки тисяч доларів. Торгувати збирались дорогим шкіряним одягом, а щоб закупити крам, заставили квартиру. Згоріли всі речі.

«Ось я зараз – голий і босий, приватний підприємець, який лишився ні з чим, крім боргів», – у розпачі каже підприємець.

Таких, як Олександр і Тетяна, на ринку працювало понад 900 осіб. Кожен із них втратив увесь товар. Коли почало горіти – було не до порятунку речей, вискакували надвір самі. Що робити тепер і хто компенсує їм збитки, люди не знають. У перший день після нещастя була надія на владу: деякі депутати міськради на місці події під прицілами телекамер обіцяли відшкодування. Торговці чекали на компенсацію бодай частини збитків із міського бюджету, на пільгові місця для торгівлі на інших ринках.

Міській владі бракує повноважень для допомоги

Але їхні надії на допомогу поволі тануть. У четвер секретар міськради Олександр Тимошенко офіційно заявив: виконання вимог потерпілих – не в компетенції міської ради, люди мають звертатись до органів державної влади й вести перемовини з власником торговельного комплексу.

За його словами, компенсування збитків потерпілим із коштів міського бюджету не передбачено законодавством. Більше того – це грубе порушення бюджетного законодавства. Виділити кошти з міського бюджету на ліквідацію наслідків пожежі – теж неможливо, пояснює посадовець, адже бюджетні гроші можна витрачати лише на те, що належить територіальній громаді.

Пожежа з багатьма невідомими


Втім, хто є справжнім власником «Слов’янського», наразі невідомо. Подейкують, що торгівлю контролював один із відомих у місті бізнесменів-депутатів, потім він нібито продав ринок колезі.

У справі із пожежею на ринку теж багато нез'ясованого. Чи загоряння олії в кіоску з шаурмою могло спричинити таку масштабну пожежу? Чому спалахнуло саме в тому місці, де проходить основна гілка енергоживлення? Чому обидва виходи з ринку були напівзагороджені ятками?

Потерпілі сподіваються на незалежне розслідування й погрожують владі акціями громадянської непокори. Між тим правоохоронці й пожежники заявляють: основна версія – нещасний випадок.

Старший інспектор пожежної служби Олег Фролов коментує зняте камерою телефону одного з очевидців. За його словами, з відеокадрів чітко видно, що загоряння виникло саме в кіоску з приготування швидкої їжі.

Пожежа на ринку «Слов’янський» у Дніпропетровську сталася ввечері 22 вересня. Постраждало 9 осіб, із ураженнями різної складності вони перебувають у лікарнях. Пожежі присвоїли один із найвищих – 5-й – ступінь складності. Правоохоронці порушили кримінальну справу за фактом недотримання пожежних норм. Збитки досі підраховують.

(Дніпропетровськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG