Доступність посилання

ТОП новини

Під польським консульством у Львові шахраїв не бракує


Львів – Іспанія, Італія, Греція, Чехія – дипломатичні установи цих країн найбільш недоброзичливі до українців. Найбільш прихильні до громадян України у польській, литовській і словацькій амбасадах. Такими є результати дослідження щодо візової політики консорціуму «Європа без бар’єрів». Однак під польським консульством у Львові активно працюють шахраї і щоби уникнути черги люди платять їм по 300-600 гривень.

Громадські експерти проводили дослідження біля польського консульства у Львові в липні, а чеського – у серпні. Їхні люди здавали документи для отримання шенгенських віз в обидві дипломатичні установи, опитували громадян і спостерігали протягом тижня за тим, що відбувається біля двох консульств. Відтак з’ясували, що біля польського консульства активно працюють шахраї, які за 300-600 гривень, залежно від того, яка польська охорона чергує, проводять людей поза чергою.

54 відсотки респондентів стверджували, що від них у консульстві вимагали додаткові документи, які не передбачені положенням угоди про спрощення оформлення віз між Україною і ЄС.

Найбільший відсоток тих, хто подає документи на візи становлять підприємці. Їх змушують подавати численні довідки, зауважує громадський експерт консорціуму «Європа без бар’єрів» Андрій Лепак. «Для підприємці це свідоцтва з податкової про сплату єдиного податку, довідка про державну реєстрацію, довідки про доходи», – каже він.

Чеські дипломати погоріли на махінаціях

У черзі біля польського консульства можна простояти до 17 годин, саме на черги і найбільше скаржились респонденти, а ще вони зазначали, що біля дипломатичної установи не облаштована автомобільна стоянка і це ласий факт для працівників ДАІ, які щодня фотографують машини і звісно, штрафують власників авто за порушення правил паркування. До того ж місцева влада Львова не дбає про порядок біля польського консульства, де купи сміття.

Найчастіше громадяни України у польському та чеському консульствах у Львові отримують одноразові візи. Цьогоріч на 2 відсотки більше, аніж торік громадянам України було відмовлено у польській візі, у чеській – 22 відсотки, удвічі більше з минулим роком.

Чеське консульство не поспішає інформувати українців про зміни правил отримання віз. Однак, після нещодавнього скандалу у вересні ситуація в дипломатичній установі у Львові кардинально змінилась. Адже 161 громадянин України подав судові позови проти Чехії за незаконне стягнення з кожного по 20 євро за дзвінок для оформлення візи у цю державу. За вісім місяців у приватне чеське агентство, яке працювало без ліцензії ,зателефонували 30 тисяч українців! Керівники фірми були наближені до консула у Львові та працівників посольства у Києві. За допущені махінації Генконсула Чехії у Львові Ладислава Граділа звільнили з МЗС Чехії. Нині нові керівники дипломатичної установи налагоджують роботу і ставляться більш доброзичливо до українських відвідувачів.

Координатор дослідження Андрій Лепак каже, що жоден громадянин України не оскаржив відмову в отриманні візи у польському чи чеському консульствах і пояснює це тим, що люди не знають умов угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз.

Результати дослідження зацікавили польських дипломатів

Головна мета дослідження, проведеного консорціумом «Європа без бар’єрів» визначити рівень доступності віз країн ЄС для українських громадян і обтяжливість візової процедури. Генконсульство Польщі у Львові вивчить ці результати, зазначив консул Рішард Венявський і при цьому наголосив, що лише цього року установа видала понад 226 тисяч віз громадянам України, найбільше у світі. А щодо зловживань біля консульства, корупції серед працівників дипломатичної установи, то про такі факти, за словами консула, він нічого не знає.

«Ми постійно перевіряємо можливі факти корупції. Я не знаю такого, щоб наша охорона брала участь у торгівлі за чергу. Ми перевіримо факти, сказані експертами», – пообіцяв Рішард Венявський.

Зловживання біля польського консульства тривають роками, про що знають мерія Львова, керівники львівської міліції та й польські дипломати. Час від часу здіймається скандал у польській чи українській пресі, але він швидко вщухає, біля дипломатичної установи й далі з’являються люди, які пропонують платні послуги. Вони зумисно створюють безлад у черзі, нищать списки, щоб заробляти на людях, які хочуть пройти поза чергою. До слова, як свідчать результати дослідження, сума змінюється від 300 до 600 гривень, залежно від польської охорони, яка чергує у той чи інший день.

Відомий і той факт, що ці шахраї працюють під прикриттям правоохоронців. Адже усе відбувається на їхніх очах.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG