Доступність посилання

ТОП новини

Черговий форум YES розпочинається в Ялті


Сімферополь – Сьогодні в Ялті розпочинає роботу шоста міжнародна щорічна зустріч «Ялтинської Європейської стратегії» – YES. Власне, неофіційне відкриття найбільшого неурядового форуму з питань стратегічних відносин України і світу відбулося вчора ввечері в готелі «Ореанда», де поселилися головні гості зустрічі. А починаючи із сьогоднішнього дня, понад дві сотні провідних політиків, бізнесменів, громадських діячів та журналістів із понад 20 країн світу обговорюватимуть у Білій залі Лівадійського палацу питання нового світового економічного порядку і майбутнє української економіки після кризи, енергетичну безпеку, українсько-європейські та українсько-російські стосунки, а також вплив Китаю на розвиток глобальної економіки.

Торік на 5-му форумі YES популярністю серед його учасників та журналістів користувався фотоколаж: до відомої фотографії лютого 1945 року з Ялтинської (Кримської) конференції з лідерами Великобританії, США і Радянського Союзу Черчілля, Рузвельта і Сталіна вмонтували зображення тодішнього лідера комуністичного Китаю Мао Цзедуна. Так через жарт із ретро-фотографією організатори зустрічі хотіли показати зростання сучасного впливу Китаю.

Тепер китайська тема буде однією з ключових на форумі, тут пройде спеціальна панель. З темою «Китайський погляд на світ після кризи» виступить посол У Цзяньмінь, колишній постійний представник Китаю при ООН, віце-президент Китайського інституту стратегії та менеджменту, а також голова правління компанії «Хан Лун Пропертіз» з Гонконгу Ронні Чань.

У центрі уваги – економіка

Цього року економічні питання будуть головними на зустрічі YES, і про це свідчать прізвища Філіпа Ле Уеру, віце-президента з питань Європи та Центральноазіатського регіону Світового банку, Джейли Пазарбашиоглу, голови місії МВФ в Україні, Христі Фріланд, керуючого редактора The Financial Times, Андерса Ослунда, старшого наукового співробітника Інституту міжнародної економіки імені Петерсона, Петра Порошенка, голови Ради Національного банку України, Олів’є Декана, директора ЄБРР по Південній і Східній Європі та Кавказу.

Слід сказати, що менше, аніж торік, буде «зіркових» відставних політиків, хіба що традиційно тут присутні співзасновники YES: депутат парламенту Великобританії Стівен Баєрз та Президент Польщі у 1995-2005 роки Александр Квасневський. А ось екс-міністр закордонних справ ФРН Йошка Фішер виступатиме в Ялті як радник проекту газопроводу «Набукко», а колишній російський посол в Україні Віктор Черномирдін – уже як спеціальний представник Президента Російської Федерації з питань економічного співробітництва з країнами СНД.

Одразу три претенденти на кандидата в Президенти України, які реально націлюються на перемогу: Юлія Тимошенко, Віктор Янукович та Арсеній Яценюк – матимуть окремі дискусії на тему «Бачення майбутнього України».

Не менш цікавими мають бути і кілька телемостів. Президент Ізраїлю Шимон Перес ділитиметься досвідом державного будівництва та консолідації політичних еліт. Фінансист і громадський діяч, засновник Інституту відкритого суспільства Джордж Сорос обговорюватиме широке коло питань теперішнього стану та перспектив розвитку глобальної економіки. А темою дискусії під час телемосту за участю директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана та екс-голови Федеральної резервної системи США Алана Ґрінспена буде розвиток світової економіки після кризи, і зокрема – кредитно-фінансової сфери.

Додам, що цей форум ініціював і фінансує Фонд Віктора Пінчука. У ньому в різні роки брали участь Білл Клінтон, Тоні Блер, Ґергард Шредер, Леонід Кучма, Міхеїл Саакашвілі та Віктор Ющенко.

(Сімферополь – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG