Доступність посилання

ТОП новини

Обама: Іран демонструє небажання дотримуватись своїх зобов’язань


США, Великобританія та Франція розкритикували Іран за приховування будівництва другого заводу зі збагачення урану та закликали Тегеран дотримуватися міжнародних правил з нерозповсюдження ядерної зброї.

Президент США Барак Обама, виступаючи разом з британським і французьким лідерами Ґордоном Браном та Ніколя Саркозі на саміті «Групи 20», закликав МАГАТЕ негайно провести розслідування.

«Існування цього заводу демонструє небажання Ірану дотримуватися своїх зобов’язань – відповідно до резолюцій Ради безпеки ООН та вимог МАГАТЕ. Ми очікуємо, що Міжнародне агентство з атомної енергії негайно проведе розслідування та відзвітує перед радою директорів МАГАТЕ», – сказав Обама.

Американський президент назвав вчинок Ірану «прямим викликом» порядку нерозповсюдження ядерної зброї.

Тегерану пригрозили новими санкціями вже до кінця цього року, якщо влада країни не зробить кроків назустріч світовій спільноті.
Раніше Іран поінформував Міжнародну агенцію з атомної енергії про те, що будує свій другий завод зі збагачення урану.

МАГАТЕ закликає Тегеран якнайшвидше надати доступ до заводу для експертів агентства.

Проти Тегерану діє три пакети санкцій Ради безпеки ООН через те, що він відмовляється припинити роботи зі збагачення урану. Раніше Іран заявляв про наявність лише одного заводу, де проводять збагачувальні роботи.
XS
SM
MD
LG