Доступність посилання

ТОП новини

Як туризм Італії виживає в умовах кризи


Площа Святого Марка у Венеції з однойменним собором. Єдина велика площа у місті на воді і популярний туристичний центр
Площа Святого Марка у Венеції з однойменним собором. Єдина велика площа у місті на воді і популярний туристичний центр

Рим – Попри фінансову кризу, яка поставила на коліна світову економіку, туристична галузь Італії тримає планку. Щоправда, не йдеться про повернення «золотих часів», коли туризм у цій країні вважався основним прибутком національного бюджету. Але на Апеннінах раді з того, що минулий літній сезон видався більш вдалим, ніж передбачали.

Один незаперечний факт: іноземних туристів поменшало. За умов кризової лихоманки ця тенденція поширилася на всі країни, однак в Італії вона позначилася слабо. Міжнародна організація з туризму на світовому рівні прогнозувала зменшення потоку туристів на 4–6 відсотків. В Італії цей показник сягнув неповних 3 відсотків.

Такій ситуації можуть позаздрити європейські конкуренти, насамперед Франція й Іспанія. Там присутність іноземців нинішнього літа була ще меншою. Найчастіше Апенніни відвідують німці, австрійці й бельгійці.

Ефективна антикризова політика

Порівняно з іншими секторами національної економіки туристична галузь впевненіше тримається на плаву, задоволено звітувала міністр туризму Вітторія Брамбілла.

«Сфера туристичних послуг змогла вдало перелаштуватися, – пояснила міністр. – Італійські готелі змінили цінову політику, зменшивши тарифи на 7 відсотків. За заповненістю курортних місць показники не погіршилися порівняно з минулим роком. Одна з причин у тому, що багато італійців, на відміну від попередніх років, обрали місце для відпочинку в Італії, а не за кордоном».

Туризм – одна з найприбутковіших галузей національної економіки, що становить 12 відсотків ВВП країни. Щороку на Апенніни приїздить близько 40 мільйонів туристів. За даними 2004 року, Італія була п’ятою найбільш відвідуваною країною світу.
Фонтан Треві – найбільший і найвідоміший водограй Рима. Обов’язковий пункт туристичного маршруту в столиці


Захист іміджу

Та для країни з найбільшим числом пам’яток культурної і природної спадщини ЮНЕСКО така позиція вкрай непідхожа. Негативної реклами додають, зокрема, прикрі випадки, що набувають міжнародного резонансу.

Останній інцидент стався у липні, коли двоє японських туристів за вечерю в римському ресторані сплатили рахунок, що потягнув на … 700 євро. Зазвичай добра вечеря на двох у гарному ресторані тут коштує в середньому 150 євро.

Приголомшені ціною японці не розгубилися і заявили в поліцію. Власники ресторану позбулися ліцензії на продовження своєї діяльності. Вони ще мають понести окреме покарання за завдання шкоди туристичному іміджеві Італії.

«Шикарний» заклад у центрі столиці закрили. Але не можна затулити рота міжнародній пресі. Ця історія, змальовуючи Італію як країну шахраїв, облетіла світом.

Міністр Вітторія Брамбілла вибачилася перед туристами і запросила японців за рахунок міністерства знову відвідати Італію.

Тепер, звітуючи про підсумки сезону, урядовець повідомила, що при міністерстві туризму створюється спеціальна наглядова комісія. Вона буде відстежувати подібні факти і дбати про захист туристів та їхніх прав. Також у компетенції відомства будуть суворі заходи покарання тих, хто спотворює туристичну привабливість Італії.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG