Доступність посилання

ТОП новини

Комунальне метро у Харкові: кому і навіщо?


Харків – Харківське метро із державного підприємства перетворилося на комунальне. Акт про передачу підземки підписали чиновники Міністерства транспорту та місцеві керівники. Останню крапку в процесі сьогодні на сесії мають поставити депутати міськради. Вони дадуть згоду на перейменування підземки із «ДП»- державного підприємства – в «КП» - підприємство комунальне - і передадуть її в підпорядкування міського департаменту транспорту. В мерії заявляють, що тепер вирішувати проблеми підземки буде значно легше, натомість експерти застерігають про можливість фінансових махінацій.

Про бажання передати метро в комунальну власність міста харківські чиновники заговорили щонайменше рік тому. Запевняли: замість оббивання порогів міністерських кабінетів, всі питання, зокрема фінансові, тепер вирішуватимуть на місці.

«Важко керувати підприємством, унітарним підприємством, перебуваючи за п'ятсот кілометрів від нього. Тут треба жити, із ним треба бути кожного дня в контакті. Телефон, факс, електронна пошта – це добре. Але приїхати на підприємство, поспілкуватись з людьми, зрозуміти проблеми і робити це кожного дня, може тільки місто, на місці», – каже начальник міського департаменту транспорту Євген Водовозов.

Утримання метрополітену тепер повністю лягає на плечі міської влади. Втім будівництво нових станцій та компенсації за перевезення пільговиків, як і раніше, – прерогатива держави.

Тепер підземку можна довести до банкрутства і передати в концесію – експерт

Утім не поділяє оптимізму чиновників експерт з питань ЖКГ Михайло Гаєвський. На його думку, за відсутності Міністерського контролю, вартість проїзду в харківській підземці вже незабаром може зрости. Адже тепер міській владі не треба пояснювати кожну копійку, закладену в тариф. Затверджуватиме нові розцінки і підписуватиме документи лише міський голова.

Михайло Гаєвський вважає, що також відтепер посадовці можуть довести підземку до банкрутства, передати в концесію, або здати в оренду.

Не подобається йому і пропозиція об'єднати увесь комунальний транспорт міста в єдину систему і зробити єдиною вартість проїзду в метро, тролейбусі і трамваї.

«Тільки ідіоту може прийти в голову, що витрати на тролейбуси і трамваї і витрати на метро однакові. Виходить, вони підтягнуть ціну у наземному транспорті до вартості проїзду в метро. Це колгосп по суті справи. А далі розпочнуться всілякі неприємності із різноманітними махінаціями», – каже Гаєвський.

Створення єдиного комунального транспортного підприємства, на думку експерта, призведе до ще більших проблем в галузі. Показовим є нещодавній страйк співробітників «Міськелектротрансу». Акцію протесту хоч і пов'язують із політикою і бажанням показати неспроможність уряду виконувати свої фінансові обов'язки, утім експерт каже і про невміння міських чиновників керувати комунальними підприємствами.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG