Доступність посилання

ТОП новини

Ґергард Шредер знову «обходив» Україну (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує не лише про провал приватизації в Україні Одеського припортового заводу, але й наголошує, що прихильників «газового обходу» України побільшало, бо Росія активно домагається від західних компаній залучатися у реалізацію газового проекту «Південній потік». Західні експерти вважають, що кредити МВФ загострили економічні й соціальні проблеми кількох східноєвропейських країн. Про це йдеться в опублікованих у пресі даних аналітичного дослідження.

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, що спроба приватизації одного з найбільших хімічних підприємств України, Одеського припортового заводу, «провалилася». Газета відзначає, що «намагання українського уряду якось вирішити свої проблеми, пов’язані з дефіцитом грошей, і збільшити надходження коштів шляхом приватизації Одеського припортового заводу зазнали краху». «Це погіршило перспективи виходу України зі спаду в умовах лютого політичного протистояння», – відзначає «Файненшел Таймз». Тут також повідомляється, що конкурсна комісія скасувала результати приватизації у вівторок, за якими ОПЗ придбала за 600 мільйонів доларів компанія, підконтрольна українському мільярдерові Ігорю Коломойському. Причиною такого рішення, як відзначає лондонська газета, стало те, що нібито реалізаційна ціна не відображала справжньої вартості цього стратегічного підприємства на березі Чорного моря. «Файненшел Таймз» також зауважує, що проблеми з аукціоном почалися давно і розвивалися напередодні у дуже драматичному руслі через суперечності між Президентом Ющенком та Прем’єр-міністром Тимошенко. Видання вважає, що з провалом цього конкурсу Україна втратила можливість покращити доходну частину свого бюджету.

Московське видання «Коммерсант» інформує про перебіг у Москві інвестиційного форуму, організованого Зовнішторгбанком Росії, де були присутні у вівторок керівник Світового банку Робер Зелик, колишній канцлер Німеччини Ґергард Шредер і «кілька іноземних бізнесменів, …які заслужили право … зайняти місця по краях сцени». Газета виділяє слова російського прем’єра Володимира Путіна про те, що ціни на газ будуть лібералізовані лише на внутрішньому ринку, а державна монополія на продаж блакитного палива збережеться «на найближчу середньотермінову перспективу», що, як зауважує російське видання, не викликало ентузіазму у іноземних інвесторів. Тут же «Коммерсант» інформує про виступ Ґергарда Шредера, який «з готовністю проспівав оду російському газові, закликав Європу звільнитися від транзитної залежності через Україну і зайвий раз попередив, що газогін «Набукко» в обхід Росії в Європу «буде доцільним, якщо лише наповниться газом з Ірану, а там нині хаос».

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» інформує у середу, що прихильників «газового обходу» України побільшало, бо до російського «Газпрому» та італійської енергетичної компанії «ЕНІ», які є головними акціонерами проекту «Південний потік», «через Чорне море в обхід України», приєдналася французька «Електрісіте де Франс», яка матиме щонайменше 10-відсоткову частку в майбутніх прибутках цього газогону.

Брюссельський інтернет-портал EUobserver публікує дані дослідження вашингтонського Центру економічних та політичних досліджень, за якими «умови наданого МВФ кредиту загострили низку проблем в Латвії, Угорщині, а також у сусідці ЄС – Україні». Експерти, яких цитує видання, наголошують: «все більше виглядає так, що в Центральній і Східній Європі переважна частка нових грошей МВФ буде забрана із кишень платників податків, щоб допомогти врятуватися західним банкам, котрі постраждали через ризиковані кредити на сході». Тут же експерти закликають ЄС домогтися від МВФ зміни умов кредитів постраждалим від криз країнам, «щоб зарплати та соціальні відрахунки населення виявилися урізаними в меншій мірі».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG