Доступність посилання

ТОП новини

Українці всиновлюють усе більше дітей


Київ – За останні 4 роки рівень усиновлення в Україні зріс майже на 30 відсотків, повідомляють у Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту. Лише торік українці всиновили понад дві тисячі дітей. А за останній рік навіть сформувалася черга батьків, які бажають усиновити дитину.

За прогнозами Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, українці до кінця року візьмуть на виховання 2 тисячі 300 дітей. Причин зростання інтересу до усиновлення є декілька.

По-перше, ухвалена низка законів для підтримки родин, що збираються взяти під опіку чужу дитину. Зокрема, від 1 січня цього року вони отримують таку саму матеріальну виплату, як і сім’я при народженні власної дитини – понад 12 тисяч гривень, – а також мають право на 56-денну відпустку.

По-друге, протягом усього 2008 року, який Президент оголосив Роком національного усиновлення, Мінсім’ї пропагувало альтернативні форми виховання сиріт – прийомні родини та будинки сімейного типу, – що теж змінило ставлення суспільства до усиновлювачів. І приблизно 3 мільйони українських сімей думають всиновити дитину.

Чітко визначені заборони

Значно активніше українці нині всиновлюють важко хворих дітей. Знайшли свої родини 20 ВІЛ-інфікованих малюків.

Нещодавно виявив бажання всиновити ВІЛ-позитивного українського хлопчика навіть всесвітньо відомий британський співак сер Елтон Джон. Проте 14-місячний Лев і досі живе у дитячому будинку в Макіївці.

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко повідомив, що Елтон Джон не може усиновити маленького українського хлопчика через свій вік та сімейний стан. «Українське законодавство чітко визначає, що є заборона на усиновлення іноземними громадянами, які не перебувають у шлюбі (тобто є одинокими). До того ж різниця у віці між дитиною і потенційним усиновлювачем не може перевищувати 45 років».

Але закон не забороняє усиновлювати дітей українським одинакам, які, за статистикою Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини, усиновлюють кожну четверту дитину.

Українці почали всиновлювати і старших дітей

Наразі 34 тисячі дітей чекають на нову родину, із них майже 30 тисяч – діти, старші від 7 років, говорить міністр сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко: «Поки що більшість охочих хоче усиновити маленьку дитину, але останнім часом ця тенденція змінюється. Українські сім’ї почали всиновлювати і старших дітей, і цей відсоток постійно зростає».

Тетяна Пархоменко-Шевченко разом із чоловіком Володимиром усиновили трьох малюків. Чотирирічного Валентина вони виховують із двадцяти днів від народження. А десятирічну Надію та 5-річного Кирила вони всиновили рік тому.

Дуже багато залежить від нас – простих людей. Не так страшно, не так складно і не так жахливо простягнути руку тому, хто цього потребує, особливо якщо це малесенька дитинка», – каже мама Тетяна.

Загалом в українських родинах сьогодні виховується понад 35 тисяч усиновлених дітей. 62 тисячі дітей виховують опікуни та піклувальники.

За підсумками минулого року в дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї було влаштовано майже 2,5 тисячі дітей, а це, порівняно з 2004 роком, більше в 20 разів. Щоб статус таких родин набував престижності, щороку 30 вересня в Україні відзначатимуть День усиновлення.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG