Доступність посилання

ТОП новини

Американські спецслужби розслідують веб-опитування про «вбивство Обами»


Понад 750 користувачів Facebook взяли участь у опитуванні до того, як воно було зняте з сайту.
Понад 750 користувачів Facebook взяли участь у опитуванні до того, як воно було зняте з сайту.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах «Сікрет Сервіс», федеральна спецслужба, на яку покладено охорону президента, нині намагається знайти осіб, що розмістили на популярному веб-сайті Facebook опитування щодо бажання вбити президента Барака Обаму.

Зовні це виглядало як звичайне дослідження громадської думки, за формою схоже на запитання, поширювані щодня різними дослідними центрами на кшталт Інституту Ґеллапа, Фондом Расмуссена, Pew Research тощо. Це за формою. Але зміст такий, що за американськими законами вважається кримінальним злочином – загроза життю президента США.

Під шапкою «Голосуймо в опитуванні щодо Обами» містилося запитання «Чи треба вбивати Обаму?» і чотири варіанти відповідей на вибір: 1. Так; 2. Можливо; 3. Якщо він позбавить мене медичного страхування; і 4. Ні. Нижче – примітка: «Понад 750 осіб взяли участь в опитуванні. Якщо бажаєте дізнатися результат, мусите проголосувати».

Це, можна сказати, графіті на віртуальній стіні інтернету, одначе навіть непряма погроза на адресу президента вважається федеральним злочином. Отож, як заявив представник «Сікрет Сервіс» Ед Донован, його служба намагається знайти авторів.

«Ми вживаємо відповідних розслідувальних заходів», – сказав Донован. Слід зазначити, що на сайті Facebook розміщено понад 350 тисяч різноманітних оголошень.

Анкету розмістили минулої суботи. Адміністратори зняли її, як тільки спалахнув скандал.

Веб-сайт у зв’язку з цим випадком опублікував заяву, в якій, зокрема, мовиться: «Оголошення було розміщене через третю особу, що дало змогу невизначеному авторові зробити це… Ми співпрацюємо з «Сікрет Сервіс», але виключно (ця служба) повинна буде оприлюднювати подробиці свого розслідування».

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG