Доступність посилання

ТОП новини

Азія чи Європа: вибір за Україною. Хто протистоїть комунальній революції? (Огляд преси)


Київ – Нині у світі фактично існують лише дві великі групи країн колективної безпеки: група країн Шанхайського договору (шість країн – Китай, Росія, Монголія, три країни Середньої Азії) та група країн НАТО (28 країн). Куди йти Україні: в Шанхайський договір і Азію чи в НАТО і Європу? Над цим розмірковує дописувач газети «День». Він зазначає, що перед громадянами України не просто військовий, оборонний, а цивілізаційний вибір. Якщо Україна раптом вступить у союз з Росією і, відповідно, в групу Шанхайського договору, то поступово держава стане азійською цивілізацією. Чи будуть цьому раді наступні покоління? Автор статті в цьому сумнівається.

Чим ближче до виборів, тим загадковішою стає поведінка Партії регіонів, стверджує газета «Нова». У газетярів склалося враження, що регіонали роблять усе, щоб «глибше закопати свого кандидата» і підняти рейтинг опонентів. Чому? Відповідей, на переконання журналістів, дві: через недалекоглядність або добре виписаний сценарій. Утім, автори схиляють до першої версії. Їхні аргументи – в статті «Великому кораблю – велике плавання (в надрах політичної каналізації)».

Запит на реформу житлово-комунального господарства назрів і згори, на рівні держави, яка вже не може субсидувати хронічно збиткову галузь ЖКГ, і знизу, з боку населення. Протидія залишається посередині – на рівні місцевих органів влади та комунальних підприємств, які хочуть зберегти свою монополію на цьому величезному ринку, не допустити туди ні приватний бізнес, ні громадський нагляд, ані державний контроль. Так вважає експерт газети «Голос України». Докладніше з його думкою видання знайомить у публікації «Потрібна комунальна революція».

Через три роки кожен охочий зможе вступити в виші на бюджет практично без конкурсу. Адже, як інформує газета «Сегодня», 2012 рік завершує перехід українських шкіл на 12-річну систему освіти, і випускників там просто не буде. Відтак претендуватимуть на звання «студент» лише випускники попередніх років і студенти технікумів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG