Доступність посилання

ТОП новини

Храм музики чи храм Божий?


Дніпропетровськ – 1 жовтня один із найкращих органних залів Європи – Дніпропетровський будинок органної та камерної музики – розпочинає свій новий сезон. На свято запросили відомих органістів з Італії, Франції, Чехії, Польщі, Латвії. А втім, чи не стане нинішній концертний рік останнім для закладу, непокояться дніпропетровські музиканти. Будинок музики розташований у будівлі, яка колись була православним храмом, і церква наразі судиться за нього з музикантами.

Будівля Брянського собору в Дніпропетровську, споруджена на початку 20-го століття, належала православній церкві трохи більше десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 80-ті там облаштували органний зал. Наразі церковники вимагають повернути будівлю вірянам. На їхньому боці й Вищий адміністративний суд України, він уже ухвалив відповідне рішення.

У місцевій єпархії УАПЦ переконані: храм мистецтв має бути храмом Божим, а унікальний орган можна встановити деінде. Священики переконані: те, що музичний інструмент не може бути перенесений, – це чутки, місто має чудові будівлі, придатні для функціонування органу.

В іншій будівлі орган може захрипнути

Музиканти Будинку органної музики поступатись будівлею не збираються. Вони зібрали п’ять тисяч підписів проти передання споруди.

Директор залу Ніна Голикова каже, що для повернення церкві немає законних підстав: громада Брянського собору самоліквідувалася, не залишивши по собі правонаступника, а Брянський завод, коштом якого будувався храм, передав свого часу будівлю міській раді. Споруду, зруйновану під час війни, також відбудовували за рахунок бюджету.

До того ж, за словами директорки залу, сам орган не є звичайним музичним інструментом, який можна носити з місця на місце. 12-тонна конструкція потребує певної температури й вологості, в іншому ж приміщенні орган просто втратить свій неповторний голос.

Доки нема грошей, все буде, як є

На боці музикантів наразі й влада. Обласна рада, яка має ухвалити остаточне рішення про долю будівлі, не має наміру віддавати її церкві.

В облдержадміністрації зазначають: гіпотетично орган можна було б перенести до залу філармонії, але для цього треба десятки мільйонів гривень.

Голова ж облдержадміністрації Віктор Бондар висловлюється ще чіткіше: він на боці тих діячів культури, які проти перенесення.

Історична довідка: Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики є історичною пам’яткою. Він розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, зведеної петербурзькими зодчими в 1915 році.

Реставрація пам’ятки під Будинок органної музики відбулася у 80-ті. Тоді задля використання будівлі як органної зали провели значну реставраційну роботу. Концертний орган збудували фахівці відомої німецької фірми «Зауер» з Франкфурта-на-Одері за індивідуальним проектом. Загальна кількість звучних труб – понад 2 тисячі.

Перший концерт органної музики у новому приміщенні відбувся 1987 року. Зараз, окрім органу, у Будинку працює камерний оркестр та шість ансамблів.

(Дніпропетровськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG