Доступність посилання

ТОП новини

КСУ: постанова уряду про відчуження майна шахт – неконституційна


Конституційний Суд визнав неконституційним положення постанови Кабінету Міністрів «Про запобігання кризовим явищам у вугільній промисловості», яка передбачала продаж 99 державних шахт на аукціонах.

Таке рішення оголосили на сьогоднішньому засіданні КСУ.

Як пояснив суддя-доповідач у справі Павло Ткачук, під час дослідження матеріалів справи суд дійшов висновку, що уряд перевищив свої повноваження щодо управління об’єктами держвласності. Зокрема, постанова Кабміну, за словами судді, передбачає відчуження структурних підрозділів вугледобувних підприємств як цілісних майнових комплексів. При цьому закріплена постановою форма відчуження не є приватизацією в розумінні закону «Про приватизацію державного майна».

«У постанові, по суті, закріплено звичайне відчуження майна, яке виключає можливість отримання працівниками шахт гарантованих законодавством пільг щодо першочергового придбання акцій, соціального захисту при звільненні тощо», – заявив суддя.

Крім того, за словами Ткачука, постанова також передбачала перерахування коштів від реалізації майнових комплексів не до державного бюджету, а до спеціального фонду Мінвуглепрому, що також суперечить чинному законодавству.

Із поданням про конституційність цієї постанови до КСУ звертався Президент Вiктор Ющенко.

Своїм рішенням уряд затвердив перелiк вугледобувних пiдприємств, майно яких пiдлягає продажу в 2009 роцi на вiдкритому аукцiонi, а також вирiшив низку питань, пов’язаних iз забезпеченням продажу такого майна.

За словами глави держави, видавши цю постанову, Кабмін узяв на себе повноваження Верховної Ради, оскiльки затвердження перелiку об’єктiв права державної власностi, що не пiдлягають приватизацiї, належить до повноважень парламенту.
XS
SM
MD
LG