Доступність посилання

ТОП новини

«На схилі віку». Кожен п’ятий українець – пенсіонер. Владі варто ретельніше шукати нові джерела поповнення Пенсійного фонду


1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку. В Україні - понад 13,5 мільйонів пенсіонерів і на 10 працівників припадає 9 людей похилого віку. Якими мають бути дії держави, щоб допомога літнім людям була більшою,а соціальний популізм при цьому - меншим? Що має робити держава, щоб і пенсії були гідними, і інфляція не зростала?

Кожен третій львів’янин - пенсіонер

На Львівщині людиною пенсійного віку є кожен третій мешканець. Більшість із них отримують у середньому 700 гривень пенсії (в цілому в Україні середній розмір пенсії – 928 гривень), розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Те, що пенсії 560-700 гривень людям не вистачає навіть на продукти харчування, не кажучи про ліки чи одяг, почула від кожного пенсіонера, з яким розмовляла. Старші люди, щоб вижити, саме вижити, а не жити повноцінним життям, їздять по продукти на гуртовий ринок «Шувар», де економлять на купівлі картоплі, моркви, буряка, цибулі, маргарину, курятини, яку купують на 5 – 6 гривень дешевше, аніж у крамницях. Я звернула увагу, що літні люди дивляться тільки на ціну, а не читають назву виробника чи складники того чи іншого продукту.

Пані Люба має більше 30 років трудового стажу. Мешкає разом з чоловіком. В обох пенсії - по 560 гривень. Їх рятує невеличкий город за містом. Дозволити собі лікування чи відпочинок у санаторії люди не можуть. «Я на другій групі інвалідності, в мене немає, за що купити ліки. Щоправда, накупила медикаментів, коли нам давали тисячу гривень заощаджень».

У Личаківському районному центрі соціального обслуговування пенсіонерів, на кожного з 38 працівників припадає догляд за 13 пенсіонерами. Це переважно самотні люди або ж, яких покинули діти чи важкохворі. Цих людей працівники вишукують у сквериках і поліклініках. Є й люди, які самі звертаються у центр, бо мають довіру до соціальних працівників, вони з пенсії платять за допомогу 5 %. «До нас є довіра, я не міняю працівників, які уже по 10 років обслуговують одну літню людину», – каже керівник центру Світлана Новик.

А ще я розмовляла ж 60-річною жінкою, яка відмовилась від інтерв’ю. Її пенсія, як колишнього державного службовця, 6 тисяч гривень, у чоловіка – близько 700. Подружжя самотнє. Пенсіонерка розповіла, що, лише вийшовши на пенсію, почала жити у своє задоволення, бо цих грошей їм з чоловіком вистачає на добрі продукти, ліки і відпочинок у Карпатах.

Не варто зараз очікувати пенсійної реформи

Пенсійна реформа в Україні «зависла у повітрі», вважає експерт Центру економічний досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій. За її словами, на наступний рік видатки Пенсійного фонду будуть найбільшими у світі, а додаткове навантаження створює «армія» пенсіонерів-пільговиків, кількість яких щороку збільшується. «Пенсійні виплати зростали значно швидше, ніж заробітна плата. У результаті, видатки Пенсійного фонду України зросли до такого рівня, що очікувати на проведення пенсійної реформи зараз важко. З іншого боку, немає політичної волі до реформування солідарного рівня пенсійного забезпечення: визначення максимальної пенсії, ліквідація пільг по отриманню надзвичайно великих пенсій», – зауважує Олександра Бетлій.

Розмір пенсії в Україні продовжує зростати

Розмір пенсії в Україні, всупереч економічній кризі, продовжує зростати, стверджує міністр праці та соціальної політики України Людмила Денисова. Хоча при цьому міністр визнає – зростання невелике. «Мінімальна пенсійна виплата з 1 жовтня буде підвищена до 572,4 гривні (була - 558,2 гривень), а середня пенсія буде становити 943 гривні (була - 928 гривень). Зрозуміло, що це невеликі гроші, але ми їх вчасно сплачуємо». Людмила Денисова додала, що внески до Пенсійного Фонду можуть бути збільшені, коли будуть підвищені заробітні плати. У цьому році такої можливості немає, незважаючи на те, що підприємці підвищили заробітні плати.

Щороку кількість пенсіонерів зростає. Як наповнювати Пенсійний фонд?

Кожний п’ятому українцю – за 60 років. Співвідношення чисельності працездатних та кількості пенсіонерів постійно змінюється – на тих, що трудиться, припадає все більше податків на утримання тих, хто вже не працює. Коли наповнення держбюджету в умовах кризи стає скромнішим, для соціальної сфери це означає чималі навантаження, говорить економіст Олександр Жолудь. «Якщо зростає кількість непрацюючих і зменшується кількість працюючих, нам потрібно збільшувати навантаження на одного працюючого або шукати інші шляхи наповнення Пенсійного фонду. Враховуючи, що наповнення через бюджет – це збільшення податків, то ми маємо реальне збільшення тиску на працюючого».

Під час будь-якої виборчої кампанії всі кандидати не шкодують соціальних обіцянок – пенсії, мовляв, зростуть, матеріальна допомога теж…Щоб запевнення не залишались словами, владі варто ретельніше шукати нові джерела поповнення Пенсійного фонду, зауважує колишній перший заступник прем’єр-міністра України Володимир Лановий. «Нарахування на Фонд заробітних плат підприємств, як джерело отримання доходів Пенсійного фонду, себе вичерпало. Нам потрібно переходити на інший принцип, європейський, коли відрахування до Пенсійного фонду сплачують також самі робітники підприємств на свої власні пенсійні рахунки. Для цього нам потрібно скоротити податок на заробітні плати підприємств – це 15% сьогодні. Можливо, потрібно скоротити в 2 рази – до 5-7%. Іншу частину,10-12%, направити на рахунок людини».

У світі 60 років виповнилося кожній десятій людині. В Україні - кожній п’ятій. За прогнозами екскретів, через сорок років така пропорція може подвоїтись.



Чи вистачає Вам зараз пенсії?
Надія Романівна, пенсіонерка: Ми разом із чоловіком не можемо взагалі себе забезпечити, адже отримуємо по 700 гривень пенсії.
Віталій Григорович, пенсіонер: Я можу заплатити за комунальні послуги, купити трішки ліків і чимось допомогти внукам.
Інна Семенівна, пенсіонерка: Мені пенсії навіть на ліки не вистачає. Сьогодні вранці не вистачило 27 копійок, а після обіду – 20 гривень.
Іван Петрович, пенсіонер: Лише на харчування і комунальні послуги більш-менш вистачає.
Тетяна Яківна: Я – вдова ветерана війни, тому мене пенсія трішки більша за іншим. Я не шикую, але на прожиття мені поки-що вистачає.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG