Доступність посилання

ТОП новини

Європа допомагає захистити українських дітей від сексуальних злочинів


Київ – Україна є одним із європейських лідерів за обсягами використання дітей у порноіндустрії, причини цього економічні, соціальні проблеми та корупція наголошують міжнародні експерти. Рада Європи розпочала проект допомоги Україні щодо подолання сексуальної експлуатації дітей та кібер-злочинності. Він передбачає зміни до законодавства, створення механізмів виявлення та припинення роботи закладів порноіндустрії, а також покращення системи захисту прав дітей.

У кожній з найбільших інтернет-мереж, доступних в Україні, виявлено сотні сторінок із дитячим порно. А анонімні опитування свідчать, що приблизно кожна десята дитина підліткового віку зазнає сексуальних зазіхань з боку дорослих, включно зі спробами залучення до порноіндустрії. За даними міжнародної громадської організації ЕКПАТ, що відстежує проблему, цього року південні області України та місто Київ продемонстрували одні з найвищих показників сексуальної експлуатації дітей на європейських теренах. Проблема має передовсім економічне та соціальне коріння, вважає представник організації «ЕКПАТ» Марко Скарпатті.

«Щодня у світі півтора мільйони дітей потерпають від сексуальної злочинності. Заради грошей, більшість із яких надходить до власників порноіндустрії... Діти стають її жертвами через те, що батьки не вважають за потрібне говорити з ними на сексуальні теми, і діти дізнаються про це в інтернеті. І чим нижчий рівень добробуту в державі – тим більшою є сексуальна експлуатація молоді. Це не лише моральна проблема, але й економічна», – переконаний міжнародний громадський діяч.

Ловити порноділків заважають старі закони


За останній рік в Україні за створення та поширення порнографії порушено 800 карних справ, хоча насправді таких злочинів набагато більше. Причина – недосконалі механізми розкриття кібер-злочинів та хиби законодавства, говорить радник Міністра внутрішніх справ України з прав людини Катерина Левченко.

«Статтю 301 Кримінального кодексу «Виготовлення та поширення порнографічнохї продукції» застосовувати дуже важко – складно довести причетність до цього, – каже вона. – До того ж, в нашому законодавстві відсутнє розділення на дитячу порнографію та порнографію в цілому».

У МВС вважають, що Україна має за прикладом інших європейських держав запровадити відповідальність не лише за поширення, але й за зберігання дитячої порнографії.

Захистити дітей – і подолати корупцію

Вдосконалити українське законодавство про захист дитини, запровадити контроль за порнографією в інтернеті та виробити загальну стратегію захисту дітей від неї має на меті проект Ради Європи «ТРЕС» з питань утвердження прав жінок і дітей.

Експерт проекту «ТРЕС» Моніка Платек зазначає: «Україна має знання і фахівців, але треба ще працювати над законом і практикою. Жертви насильства мають почуватися захищеними, і охоче говорити з фахівцями, які мають їм допомагати. Проблему неможливо подолати і без співпраці з розробниками програмного забезпечення та провайдерами».

Проте, за словами Моніки Платек, перемогти сексуальну злочинність неможливо, не подолавши проявів корупції, такі як співпраця деяких правоохоронців та представників влади з порнобізнесом. Про це говорить й український правозахисник Олександр Кривенко.

«Секс-індустрія, порно-індустрія в Україні дуже потужні, – зауважує правозахисник. – Такий розвиток просто неможливий без впливу владних чинників. Є непрямі докази, що в Україні під «куполом» знаходяться деякі депутати, які сформували свій капітал саме в порнобізнесі». Конкретних прізвищ Олександр Кривенко не назвав.

Для протидії кібер-злочинності та сексуальній експлуатації дітей в Україні створено робочу групу за участі представників Міністерств молоді та спорту, внутрішніх справ, юстиції, а також міжнародних експертів. Упродовж року вона має вивчити світовий досвід і розробити зміни до законодавства, щоб захистити дітей та підлітків від сексуальної експлуатації та інтернет-злочинності.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG