Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ: «без права голосу з Росією не буде діалогу»


Брюссель – Росія залишиться повноправним членом Парламентської асамблеї Ради Європи і збереже своє право голосу. На сесійному засіданні в четвер частина депутатів ПАРЄ намагалась позбавити Росію повноважень через невиконання Кремлем вимог щодо політики на Кавказі. Зокрема, йшлося про визнання Кремлем незалежними грузинських територій Південної Осетії та Абхазії. За позбавлення російського голосу в ПАРЄ проголосувала лише третина депутатів, а підтвердили повноваження Росії 88 парламентарів. Основний аргумент такий: «краще працювати з великими труднощами, ніж повертатися до них спиною». Загалом, не ухвалили жодної із поправок резолюції, в котрих ішлося про покарання Російської Федерації.

У резолюції ПАРЄ йдеться, що Росія справді не виконала більшої частини вимог, зокрема стосовно Південної Осетії та Абхазії. Вона не лише не відкликала свого визнання незалежності цих регіонів, але й встановила з ними військові, юридичні та дипломатичні зв’язки. Однак, як зазначено в документі, європейські депутати вирішили дати Кремлю можливість продовжити діалог із ПАРЄ та Грузією, а тому зберігають за російською делегацією право голосу.

Проте його ухваленню передували активні консультації та дебати.

«Пройшов рік з того моменту, як ми звернулися до Росії з рекомендаціями, – заявила представниця Швеції Марієт де Пурбес-Лунден. – Тому не кажіть, що у них не було часу і нагоди вести цей діалог. Росіяни мали його достатньо, щоб виконати наші вимоги. Проте, зробили якраз навпаки і повністю їх проігнорували. Тож, як на мене, для Асамблеї настав час діяти».

«Авторитарний режим Путіна не поважає міжнародних норм»

Британець Дейвід Вілшир заявив, що не вірить у поступ російської демократії, доки при владі буде «путінський режим».

«Ми дуже критикуємо режим Путіна в Росії, – зазначив британський парламентар. – Я особисто песиміст і думаю, що цей авторитарний режим утримуватиметься ще довгі роки, бо має глибоке коріння. Ми абсолютно не погоджуємося із тим, що «путінський режим» не поважає міжнародних норм.Однак ми проти позбавлення російської делегації повноважень у Парламентській асамблеї. Краще працювати з великими проблемами, ніж повертатися до них спиною».

Тому зрештою звіт швейцарського депутата Андреаса Ґросса, що відкидає грузинську ініціативу, був підтриманий переважною більшістю голосів. За позбавлення Росії права голосу проголосувала тільки третина депутатів.

Поміж тих, котрі проголосували за позбавлення Росії повноважень, були представники парламентів Польщі, країн Балтії, Данії, Азербайджану, Фінляндії та Іспанії. Голоси представників української делегації поділилися приблизно порівну.

Грузія ініціюватиме нові обговорення порушень Росії

Під час дебатів та голосування представників Росії у сесійній залі не було, бо ні брати участь в обговоренні, ні тим паче голосувати, вони не мали права. Одразу після оголошення результатів один іх них – Костянтин Косачов – прокоментував їх як перемогу.

«Це безумовний успіх Росії. Повністю провалилась грузинська спроба розпочати чергову війну проти Росії», – заявив російський представник.

Коментуючи результати голосування, депутат від парламенту Грузії Георгій Таргамадзе зазначив, що Тбілісі буде й надалі виносити на обговорення ПАРЄ питання позбавлення Росії повноважень у цій організації. Повернення до цього можливе вже на зимовій сесії у січні, зауважив грузинський депутат.

Кілька тижнів тому 72 депутати Парламентської асамблеї Ради Європи підписали ініціативу грузинської делегації про позбавлення росіян повноважень в Асамблеї через порушення Росією міжнародного права. ПАРЄ неодноразово закликала Російську Федерацію відкликати визнання Кремлем незалежними грузинських регіонів Південної Осетії та Абхазії. Офіційна Москва відмовляється це робити.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG