Доступність посилання

ТОП новини

Повернення раритетного рукопису в Україну


Київ – Понад 70 років рукопис партитури Концерту для фортепіано й симфонічного оркестру класика української музики ХХ століття Левка Ревуцького вважався втраченим. І ось у цьому році, коли композитору виповнилося 120 років від дня народження, на батьківщину повернувся шедевр української музики.

Фортепіанний концерт Левко Ревуцький написав у 1934 році. Його виконували кращі піаністи під орудою провідних диригентів. Але після 1937 року Концерт перестав звучати, а ноти твору вважалися втраченими.

Уже після війни, за фрагментами, які збереглися у фондах радіо, Ревуцький реставрував і по пам’яті поновив свій концерт. Вважалася, що це була друга редакція твору, за який композитору була присуджена Державна премія імені Тараса Шевченка.

Рукопис повернувся в Україну з Данії


Рукопис прибув із Данії. До України його привіз російський піаніст Олександр Ваулін, який живе й працює в Данії. Авторську партитуру і супровідний лист передав Олександру Вауліну його колега Ілля Берг. Як виявилося з листа, батько Іллі Берга, Ервін Берг, працював у 30-х роках разом із Левком Ревуцьким в Київській консерваторії. У 1937 році композитор особисто вручив Ервіну Бергу партитуру, сподіваючись на виконання свого твору на Заході. Відтоді рукопис побував у різних країнах Заходу, де перебував Ервін Берг. А потім ноти опинилися в Данії, де працює його син, композитор Ілля Берг.

Олександр Ваулін сказав для Радіо Свобода, що 80-річний Ілля Берг і досі відчуває себе киянином, хоч його родина виїхала з Києва, коли йому виповнилося 10 років. Але саме в Києві, за допомогою Левка Ревуцького він почав свою музичну освіту.

Передача безцінного рукопису відбулася під час ХХ Міжнародного фестивалю КиївМузикФест, перед початком концерту в Національній філармонії, присвяченому пам’яті видатних композиторів України. Авторську партитуру було передано співголові Національної спілки композиторів України Мирославу Скорику і правнуку композитора – Тарасу Ревуцькому.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG