Доступність посилання

ТОП новини

«Не чужі діти». В Україні спостерігається бум усиновлення


Чотири роки тому нову родину отримали 1400 дітлахів, торік – 2000, а нинішнього року знайдуть – 2300 малюків. Про це повідомив міністр із питань сім'ї, молоді та спорту України Юрій Павленко. Чому українці стали активніше всиновлювати дітей? Як їм у цьому допомагає держава? З якими труднощами стикаються діти у нових сім’ях та які складнощі виникають у їхніх батьків?

У суспільстві змінилося ставлення до всиновлювачів

До кінця цього року, як планує міністр у справах сім’ї, молоді та спорту України Юрій Павленко, 2300 українських малюків знайдуть нових батьків. В Україні спостерігається бум усиновлення і держава усіляко сприяє цьому. З січня цього року батьки-усиновлювачі отримують таку ж саму матеріальну підтримку, як і при народженні власної дитини — понад 12 тисяч гривень. До того ж вони одержали право на двохмісячну відпустку. «76% українців вважають, що усиновлення дитини заслуговує на повагу і шану. Близько 60% - вважають, що усиновлення дитини викликає захоплення оточуючих. Я впевнений, що це дуже серйозна зміна громадської думаки».

Мешканці Ужгорода Мар’яна та Василь торік усиновили дитину. Після 7 років очікування їм дозволили взяти в родину дівчинку, розповідає мама дитини Мар’яна. «Процес цей досить довгий. Ми повинні були надати купу довідок, зокрема, що маємо відповідні умови та матеріальне забезпечення. Дівчинка не могла довго звикнути, що в неї є окрема кімната, своє ліжечко. А зараз уже звикла і навіть питається: можна чи не можна, мамо».

З понад 32 тисяч дітей, які мають право на усиновлення, 27 тисяч - старші 7 років. І протягом останніх 2 років українці все частіше стали всиновлювати саме таких сиріт. До того ж стали активніше всиновлювати важко хворих малюків. 20 ВІЛ-позитивних дітей виховуються нині у прийомних сім’ях та дитячих будинках.

8 документів для усиновлення і жодного зайвого


Жодного зайвого документа для усиновлення від батьків не вимагають, переконує директор Держдепартаменту усиновлення та захисту прав дитини Людмила Волинець. І йдеться тут не бюрократичну тяганину, а про необхідність гарантувати безпеку дитини в новій сім’ї. «Нас в одних ситуаціях критикують за те, що система не спрощена, а в інших – за те, що діти потрапляють не в ті сім’ї. Потрібно спрощувати не якість збору документів, а треба спрощувати процедуру і зустріч з дитиною. Ми перерахували всі документи, до речі, їх не багато – всього 8: про доходи, про стан здоров’я, про відсутність психічних захворювань, про відсутність судимості, чи є людини де жити і про шлюб».

Усиновлення можуть і скасувати

Торік в Україні скасували 27 усиновлень дітей, про це повідомила Радіо Свобода директор Держдепартаменту усиновлення та захисту прав дитини Людмила Волинець. «Законодавство чітко передбачає умови, за яких може відбутися скасування усиновлення. Це тоді, коли люди усиновили, не маючи повної інформації про стан здоров’я дитини і це, як правило, стосується дітей віком до 6 років. І дуже складна процедура, коли не склалися стосунки із батьками – це, як правило, підлітковий вік. Питання захисту прав дитини, з точки зору захисту від жорстокого ставлення, є діти, які потрапили в притулку через жорстоке ставлення до дитини, є діти, які вилучені з сім’ї ».

Дбати за дотриманням прав дітей - зокрема і усиновлених дітей - цю функцію мають виконувати органи місцевого самоврядування, вважає правозахисник Дмитро Гройсман. За його словами, в Україні на базовому рівні діє система, так званих «піклувальних рад» при кожному органі місцевого самоврядування. «Моніторинг, який робили громадські організації, свідчить про те, що ці опікунські ради чи відділ у справах дітей, не завжди діють задля інтересів молодих осіб. Наприклад, коли вони приймають рішення про відчуження майна, яке може належати неповнолітнім особам; про надання дозволів на всиновлення або навпаки на позбавлення батьківських прав. Тому що це надзвичайно серйозний правовий акт, який потребує дуже злагодженого підходу».

Батьки повинні знати і готуватися!

Дитина – не іграшка, і якщо батьки вирішили її всиновити, треба бути впевненим у такому рішенні на всі 100%. Інакше пізно чи рано і батькам, і їхньому новому чаду буде скрутно, зауважує
психолог Тетяна Гурин. «Батьки не знають як себе поводити, якщо вони прийшли до дитини не готовими або не знаючи про неї повної інформації. Ця дитина, як і кожна людина – особистість. До кожної дитини потрібно підбирати свій «ключик». І можливо, поведінка цієї дитини не буде співпадати з поглядами на життя цих батьків і вони не захочуть докладати зусилля. Ми ж повинні розуміти, що дитина-сирота не мала тепла та любові. Її потрібно відігріти».

Наразі завершують оформлення всіх необхідних документів для усиновлення 1,5 тисячі українських сімей.


Чому в Україні спостерігається бум усиновлення?
Ірина, державний службовець: Багато є молодих людей, які не мають можливості народити дитину. І через любов та бажання мати дітей створюють великі сім’ї.
Олександр, юрист: Я думаю, що люди стали добрішими та й дітям треба допомагати.
Наталя, комірниця: Я знаю 4 приклади, коли з маленьким прибутком люди всиновлюють дітей заради грошей.
Борис, пенсіонер: Мабуть, є користь матеріальна від всиновлення людям і справа благородна.
Олена, юрист: Багато є бажаючих усиновити дитину, але не завжди є можливість. Я не вірю в людей, які не хочуть всиновити дитину.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG