Доступність посилання

ТОП новини

Берлусконі і (не)свобода слова в Італії


Видання La Repubblica виходить у світ з 1976 року. Тираж майже 650 тисяч копій. За кількістю проданих примірників після Corriere della Sera це друге національне видання Італії.
Видання La Repubblica виходить у світ з 1976 року. Тираж майже 650 тисяч копій. За кількістю проданих примірників після Corriere della Sera це друге національне видання Італії.

Рим – Італійські журналісти та громадськість готуються до масштабної маніфестації в Римі на захист свободи слова. Фактично це буде акція проти політики медіамагната, прем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі.

«Сильвіо назавжди! Сильвіо – наше майбутнє і теперішнє!» – це слова однієї з останніх пісень, яка прославляє «великого, геніального, харизматичного і вічного прем’єра». Замовні гімни на славу вождю складають не в далеких країнах із диктаторським режимом, а зовсім близько, у демократичній Європі.

Возвеличення культу прем’єра у піснях та відбілювання його іміджу триває з весни. У пресі розгорівся скандал про участь «проплачених» дівчат-моделей на вечірках в офіційній резиденції та у приватному маєтку глави уряду. Сильвіо Берлусконі через суд заборонив поширювати в Італії фотоподробиці вечірок.

«Річ у тім, що у політиці, в пресі, на телебаченні та довкола мене дуже багато негідників», – повторює прем’єр, апелюючи до лівих опонентів та мас-медіа, критично налаштованих до уряду.

Конфлікт інтересів

Найбільшим «негідником» Берлусконі називає опозиційне видання La Repubbliсa. Після низки викривальних публікацій про розпусне життя політика і гострих запитань до прем’єра, пан Берлусконі звинуватив газету в наклепі, подавши позов до суду. З уст прем’єра повсякчас лунають публічні образи, залякування та погрози невгодним журналістам.

«У цій формулі влади, де главу уряду характеризує постійний конфлікт інтересів: він (Берлусконі) власник трьох приватних телеканалів, газет і журналів, контролює державне телебачення... На мою думку, країна справді в руках тоталітарної влади», – каже Массімо Джанніні, заступник головного редактора La Repubblica.

За даними часопису, в Італії протягом останніх трьох років залякувань і погроз за свої статті зазнали майже 200 репортерів. Журналісти вбачають загрозу свободі слова і відповідно європейській демократії. Цим викликана організація протестної акції в центрі столиці у суботу.

Тінь Муссоліні

Помітно знервований 73-літній пан Берлусконі називає заплановані збори фарсом. Його соратник, урядовий секретар Паоло Бонаюті додає, що розмови про загрозу свободи преси – порожні балачки лівої опозиції. «Достатньо заглянути у будь-який газетний кіоск і придбати друковані видання, щоб пересвідчитися, яка широка палітра думок представлена. Достатньо увімкнути телебачення і побачити, який великий вибір програм існує», – зазначає Бонаюті.

Елітна проститутка Патриція Д’Аддаріо, котра стверджує, що провела ніч із Берлусконі, від початку скандалу дала інтерв’ю сімом іноземним телеканалам. Відеосвідчення поширили майже у 30-ти країнах. А на італійському державному телебаченні вперше пані Д’Аддаріо з’явилася лише вчора. Попри перепони влади.

Тижневик Economist порівнює Італію Берлусконі зі слабкими демократіями Східної Європи. «З часів диктатора Беніто Муссоліні, – зауважує британське видання, – не існувало жодного іншого італійського уряду, який би так явно і тривожно втручався у роботу ЗМІ».

Відповідно до рейтингу американської організації Freedom House, за рівнем свободи преси Італія – давній член ЄС і НАТО – належить до категорії «частково вільних» держав. Із-поміж 195 країн Апенніни на 73 місці поруч із Болгарією. Україна, також із частковою свободою слова, посідає 112 сходинку в цьогорічному звіті.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG