Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз зацікавився порушниками бюджетної дисципліни


Німеччина – Тяжка економічна криза ще не закінчилася, а європейці вже замислилися над заборгованістю своїх бюджетів. Занадто високими є бюджетні дефіцити, які виникли внаслідок багатомільярдних антикризових програм. Тепер низці країн, у тому числі й найбільшому народному господарству Європи – Німеччині загрожують штрафні санкції через порушення маастрихтських критеріїв.

Так званий «пакт стабільності», який визначає правила гри в економічному просторі ЄС, передбачає заборгованість національних державних бюджетів на рівні трьох відсотків і не більше. Однак у часи економічної кризи дотриматися таких критеріїв виявилося вкрай складно. Зокрема, в Німеччині цей показник цього року сягне 3,7 відсотка, а наступного року навіть 6-ти відсотків. Таким чином Берліну слід чекати на лист-застереження з Брюсселя.

Настав час замислитися над боргами

Принаймні, міністр фінансів Швеції, нинішній голова Європейської Ради Андерс Борг налаштований рішуче. «Кон’юнктура вже перебуває в процесі обережного видужання. Тому настав час замислитися над тим, щоб не робити нових боргів, – наголошує він. – Ніхто не сумнівається у правильності ухвалених програм, але довгий час з такою фінансовою політикою Європа не протримається». За прогнозами Андерса Борга, цього року 20 країн-членів ЄС не дотримуються маастрихтських критеріїв.

Порушникам загрожують санкції у вигляді сплати грошового штрафу. Однак перш ніж вдатися до такого заходу, країні надається час для того, щоб розібратися зі власним бюджетом. Німеччину вже вдруге мають намір прив’язати до ганебного стовпа. Лише 2007 року Євросоюз закрив багаторічну справу проти ФРН.

Гнучке ставлення до пакту стабільності

Комісія ЄС може також утриматися від відкриття справи проти тієї чи іншої країни, якщо дійде висновку, що порушення маастрихтських критеріїв носить лише «винятковий і тимчасовий характер». Така пропозиція пролунала й цього разу від прем’єр-міністра Люксембургу Жана-Клода Юнкера. Він нині головує у Єврогрупі, йдеться про країни єврозони.

«Пакт стабільності слід застосовувати гнучко. Робити це дозволяє також його реформа, яку ми провели 2005 року. Тобто, в часи дуже низького економічного зростання або рецесії не варто так суворо ставитися до критеріїв пакту стабільності», – переконаний пан Юнкер.

Під час зустрічі міністрів фінансів країн ЄС, яка цього тижня відбулася в шведському місті Гетеборзі, досягли домовленості щодо можливого скорочення державної заборгованості 2011 року. Передумовою для цього є позитивний економічний розвиток, сказав єврокомісар з економічних питань Хоакін Альмунія.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG